A Győri Ítélőtábla Nagy Zoltán vezette tanácsa az elsőrendű vádlott Raffael Sándort 18, Németh Győzőt, a büntetőper másodrendű vádlottját 18, és Sztojka Iván harmadrendű vádlottat jogerős ítéletében 8 évre ítélte. Raffaelék elsőfokú ítélete életfogytiglan, Sztojkáé 20 év volt.

 

Jelentős enyhítés
Az elsőfokú ítélethez képest Raffaelt és Némethet csak egy rendbeli emberölés, és több kétrendbeli testi sértés, Sztojkát három rendbeli testi sértés miatt találták őket bűnösnek. A vádlottaknak közel 70 millió forint bűnügyi költséget kell majd megtéríteniük.

Az ítéletet a tárgyalóteremben a rokonok részéről taps fogadta, amit a tanácsvezető bíró leállított. Jelenleg az ítélet indokolásának ismertetése zajlik.

Az óriási érdeklődés miatt a Győri Ítélőtáblán péntek délelőtt nem tárgyalnak más ügyet, a zárt hálózaton a két másik teremben is Raffaelék ítélethirdetését közvetítik. Raffael, Németh és Sztojka hozzájárult, hogy fotózzák őket.

Egyszeres emberölés, nincs cigányozás
A cselekmény súlyához képest sok szakértő szerint kirívóan szigorú elsőfokú ítélet annak volt köszönhető, hogy a bíróság elfogadta: a fővádlottak nemcsak Marian Cozma, hanem Ivan Pesics életét is ki akarták oltani, akit csak az orvosi beavatkozás mentett meg.

Pesics esetében azonban az emberölés szándékát a Győri Ítélőtábla nem látta bizonyítottnak. A már a földön felkő Cozma segítségére siető szerb férfi veséjét Németh Győző szúrta meg. A közepes erejű szúrásról az indokolás szerint nem lehet kijelenteni, hogy Pesics életének kioltására irányult volna.

Az elsőfokú ítélet a vádlottakat „roma csoportnak”, a sértetteket „sportolónak” és „sporttársnak” nevező kitételeit a védők kifogásolták. A jogerős ítélet szóbeli ismertetésekor a bíró helyt adott a kritikának: az elkövetők, sértettek származására való utalás szerinte csak akkor lehet indokolt, ha annak az ügy szempontjából jelentősége van, és a bíróságnak a látszatát is kerülnie kell, hogy részrehajlóan jár el-írja az index.hu