A kormány szerdán elfogadta  az új Büntető törvénykönyv (Btk.) tervezetét, amelyet pénteken be is nyújtottak a parlamentnek, jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára.Az új Büntető törvénykönyv szakmai tervezetét a kormány február elején hozta nyilvánosságra . Répássy szerint a kormány több ponton is módosította a szakmai koncepciót. Például a büntethetőség korhatára az élet elleni bűncselekmények (emberölés, halált okozó testi sértés) esetében 14-ről 12 évre csökkenne. Az eljárást azonban csak az elkövető beszámítási képességének vizsgálata után indíthatnák meg. A legsúlyosabb szankció a javítóintézeti nevelés lenne.

 

Az államtitkár az Index kérdésére a szigorítást azzal indokolta: az utóbbi években előfordult, hogy életellenes bűncselekményekben 14 év alattiak is részt vettek. Szerinte évente átlagosan egy-egy ehhez hasonló eset fordult elő. Répássy hozzátette: az EU-tagállamok egyharmadában, köztük Nagy-Britanniában és Franciaországban jellemző, hogy 12-13 éves kortól felelősségre vonható a bűncselekményt elkövető gyerek. Egy-két országban, így Máltán és Írországban pedig már 9-10 éves kortól is lehetséges a felelősségre vonás.

A gyümölcstolvajt nem szabad lelőni
Az eredeti javaslathoz képest módosult a jogos védelemre vonatkozó szabály. Eszerint csak abban az esetben lenne jogos védekezés a támadó életének kioltása, ha a támadás személy ellen irányul. Az államtitkár példaként azt említette, hogy egy betörő éjjel behatol valakinek a lakásába. Ha a támadás nem személy ellen irányul, akkor ezt lehet megtenni, a sajtótájékoztató után kiosztott összefoglaló példaként azt említi, hogy a tulajdonos a gyümölcstolvajt a teraszról már nem lőhetné le jogos védelemre hivatkozva-írja az index.hu