A 2010-es általános országgyűlési választások után két évvel, valamint a várhatóan 2014-ben megtartandó következő választások előtt két évvel időközi önkormányzati választásokat tartottak vasárnap Budapest II. kerületében és Miskolcon. A Forum Politicum Intézet (FPI) elemzése szerint egy önkormányzati időközi eredményéből nem szabad túl sokat következtetni egy országgyűlésire (helyi népszerűség, aktuális ügy, szervezet működése nagyban befolyásol), ugyanakkor mégis mutat valamilyen irányt, ami – lévén félidőben tartunk – sokat jelent egy-egy politikai szervezet esetében.

 

A II. kerület hagyományosan a jobboldal, míg Miskolc a baloldal fellegvára – állapítja meg az FPI. Hidegkúton a baloldali ellenzék nem indított jelöltet, inkább egy már önkormányzati rutinnal induló, helyben beágyazott függetlent támogatott, így a Fidesz és a Jobbik mellett csupán egy személy indult. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei jogú városában ezzel szemben öten is rajthoz álltak. A Fidesz, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a JESZ is képes volt végül önállóan jelöltet állítani.

Távoli, csalfa remény?

Miskolc a szocialisták számára fellegvár volt választásokon át, 2009-ig nem is sikerült itt elérnie az igazi áttörést a Fidesznek (polgármestert már adtak a korábbi ciklusokban), akkor a 46 százalék szemben a szocialisták 22 százalékos eredményével előrevetítette a polgármesteri tisztség 2010-es elvesztését is – szerepel az elemzésben.

„Addig az MSZP és a baloldal számára távoli remény lehet csak a kormányváltás, amíg fellegváraiban sem nyerik a választásokat (sőt a Jobbik megjelenésével a második helye is veszélyben forog), s így a bizonytalan szavazók és a kormányváltás érdekében szavazni vágyók számára nem képesek elhitetni magukról a változáshoz elengedhetetlen társadalmi támogatottságot.” Messze nem elég, ha egyszer-egyszer fellegvárban nyernek – Dunaújvárosban két időközi volt 2010 óta, egyszer nyertek a szocialisták, egyszer kikaptak –, sőt még az ingadozó településeken is eredmények kellenének – vélekedik az intézet.

 

Miskolcon szintén igen jónak mondható, több mint 31 százalékos részvétel mellett a Fidesz jelöltje győzött 39,3 százalékkal, megelőzve egy százalékkal az MSZP jelöltjét (38,3 százalék). A Jobbik harmadikként 15,5 százalékot kapott, míg a JESZ (3,7 százalék) és az LMP (2,3 százalék) jelentős lemaradással következett. Mint jól látható, az MSZP jelentős mértékben megerősödött a megyei jogú városban, s számszerűleg úgy fest, hogy az LMP-vel közösen meg is előzhették volna a Fideszt (40,6 százalék). Ez azonban természetesen csupán elmélet, gyakorlatilag lehet, hogy csupán elriasztották volna egymás szavazóit, így az elemzőintézet szerint a lehetőség adott: az MSZP foghatja az LMP-re a vereséget.

Messze vannak

Az FPI megállapította a fellegvárak kapcsán, hogy a jobboldali Fidesz továbbra is uralja saját bázisát: a II. kerületben esélye sincs se a baloldali, se a jobboldali ellenzéknek veszélyeztetni a kormánypárt kiemelkedő helyzetét. A baloldali fellegvárak esetén ma arra gondolhatunk, hogy jelentősen javultak az MSZP esélyei, de még mindig messze vannak a 2006 előtti támogatottságuktól – tették hozzá.

Igaz ugyan, hogy jól kommunikálható vereséget szenvedtek (várhatóan a következő sémát követik: „ha egységes a baloldal, az LMP nem állít önállóan jelöltet, megvertük volna a Fideszt”), de ez még mindig messze van attól, amilyen eredményt el kellett volna érniük annak érdekében, hogy tényleges esélyük legyen 2014-ben leváltani a kormányt – véli az elemző intézet.

Megtarthatja második helyét

Az LMP hozta 2010-es miskolci eredményét, ami országos ismertségük és parlamenti jelenlétük birtokában újabb nagy csalódás számukra a sikertelen aláírás-gyűjtési kampányuk után – hangsúlyozta az FPI. A Jobbik hasonló eredményt ért el mind a két fellegvárban, bár Miskolcon további javulásra lett volna szükségük Kelet-Magyarországra tervezett erősödésük érdekében. A JESZ-től (MDF-utód) szép eredmény a parlamenti LMP megelőzése, várhatóan a következő időszakban erre alapozzák további megnyilvánulásaikat – szerepel az elemzésben.

Az FPI szerint a fentiek fényében elmondható, hogy a többségében baloldali szimpátiájú területeken is meg tudta őrizni a Fidesz a támogatottságát, ami a kormányzati munkával járó természetes népszerűségvesztések mellett azt mutatja, hogy 2014-ben a Fidesznek minden esélye megvan az újrázásra. Az ellenzéki MSZP-nek jelenleg nincs még esélye arra, hogy valódi kihívó legyen, de talán sikerül megtartania második helyét a Jobbikkal szemben – zárul az elemzés.

mno.hu