Orbán: Miskolcon sokkal több  a potenciál és az életerő, mint amit eddig felszínre tudtunk hozni

A Richter Gedeon gyáravatóján járt Debrecenben április 19-én Orbán Viktor miniszterelnök, s interjút adott  az Inform Média lapcsoport számára.

 

Lendületesen indultak tavaly a kínai gazdasági kapcsolatok, de úgy tűnik, mintha az együttműködés megtorpant volna. Mi a magyarázat erre?(archív fotó)
Orbán Viktor: Egy kapcsolatrendszert soha nem az minősít, hogy az mennyire harsány. A kínai-magyar kapcsolatok korábban meggyengültek, de most újra erősek. Nekik határozott elképzelésük van arról, hogy hol lesz a helye a jövő világgazdaságában Közép-Európának és Magyarországnak. Fantáziát látnak a térségben, előre is küldték a zászlóshajóikat: az egyik az informatikában és távközlésben erős Huawei, a másik a vegyiparban érdekelt Wanhua. Ezekkel a cégcsoportokkal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, újabb beruházásokról és bővítésekről egyeztetünk. A nyugati szövetségi rendszerhez tartozunk, EU-tagok, NATO-tagok vagyunk, de szükség van keleti nyitásra: Kína, India, Szaud-Arábia, Oroszország, Azerbajdzsán kiemelt célpontja a magyar gazdaságpolitikának.

Az Észak-Alföld és Észak-Magyarország az EU leginkább elmaradott régiói közé tartozik. Nem volna indokolt célzott felzárkóztatási programokat indítani?
Orbán Viktor: Sokfajta gondolat és terv létezik arról, hogyan kell az elmaradott térségeket fejleszteni. Debrecen és Nyíregyháza sikeres város, a következő sikertörténet pedig Miskolc lesz. Sokkal több ott a potenciál és az életerő, mint amit eddig felszínre tudtunk hozni. haon .hu