Amúgy vagyontalan pedagógus.
A pedagógus végzettségű Kanyok Attila, a Fidesz egykori tiszaújvárosi polgármesterjelöltje, dr. Mengyi Roland megyei közgyűlési elnök, fideszes országgyűlési képviselő munkatársa a tulajdonosa annak a Start 2003 Bt.-nek, amely 496 hektárt nyert a Bükki Nemzeti Park területén található állami földterületek bérbeadására kiírt pályázaton. A Start 2003 Bt. eredetileg oszlári székhelyű cég volt, fő tevékenységi körként akkor a szállítmányozást jelölték meg. Vagyonuk nem volt. A társaság január 16-án került Kanyok Attila tulajdonába. Új tevékenységi körként felvették a szarvasmarha tenyésztést, székhelyként egy lakatlan, romos mezőcsáti épületet jelöltek meg, pályáztak a földre, és nyertek, méghozzá a pályázaton kiírt 3000 hektárnyi földterület 1/6-át. Minderről Kovács Tibor szocialista országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának alelnöke számolt be pénteken, Miskolcon. Hozzátette: ez a jelenség nem újdonság, hetek óta hangos az ország a Dunántúlon tapasztalható földtulajdon-bérleti anomáliáktól. Úgy látszik, ez a pályázatnak álcázott – mint fogalmazott – „mutyisorozat” átterjedt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is.

 

Kovács Tibor az előzményeket ismertetve elmondta: a Bükki Nemzeti Park, hosszas, mintegy 10 évnyi pereskedés után visszakapott 4000 hektárnyi állami földet egy korábbi bérlőtől. Ennek a földterületnek egy részét, 3000 hektárnyit pályázat útján szerették volna ismét bérbe adni. A pályázatot – a Borsodi Mezőség Gazdakör Egyesület szakmai segítségét is igénybe véve – a nemzeti park olyan feltételek mellett írta ki, hogy annak lehetséges nyertesei a helyi gazdák legyenek. A kiírási feltételeket egy minisztériumi értekezleten el is fogadták, a tulajdonos állam nevében eljáró minisztérium az ellen nem emelt kifogást.

A pályázat beadási határidejét 2011. október 3-a, 12 órában határozták meg. Még aznap délután – mint azt Kovács Tibor mondta, egy hozzá eljuttatott levél szerint – dr. Mengyi Roland felhívta Duska Józsefet, a nemzeti park igazgatóját, hogy vonja vissza a pályázatot. Erre az igazgató nem volt hajlandó. Meg is lett az eredménye: néhány óra múlva e-mailben kapott értesítést, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felmentette őt a munkavégzés alól. Kirúgták, indoklást nem fűztek a döntéshez.

2011 decemberében a Bükki Nemzeti Park igazgatósága ismét pályázatot írt ki a terület hasznosítására, melyre a beadási határidőig, 2012. január 30-ig 41 pályázótól 149 pályázat érkezett. Az eredményhirdetés március 29-én volt. Kiderült, 25 pályázó nyert, de nem egyforma mértékben: közülük hét a földterület 81 százalékát kapta meg. Ez összesen 2200 hektár, melyből 1500 hektár három pályázó kezében összpontosult. A három közül az egyik, a maga 496 hektárjával a Start 2003 Bt. volt.

Kovács Tibor szerint gyalázat, ami ebben az ügyben történt. Az első kiírás alapján 200 hektárnál senki sem nyerhetett volna nagyobb földterületet, a második kiírásban viszont ezt már lehetővé tették. A helyi gazdák helyett strómanok szerezték meg a földbérleti jogok nagy részét, akik mögött – mint fogalmazott – „ sokak szerint nagy befolyással rendelkező kormánypárti képviselők állhatnak”. Felháborító az is, hogy a pályázatokat titkosították, még az sem lehet tudni, milyen szempontok alapján bírálták azokat el. A helyi gazdák félnek, nem mernek szólni, mert attól tartanak, ha ezt megteszik, megvonják tőlük az állami támogatást. Ez pedig a mezőgazdaságban a halálos ítélettel lenne egyenlő.