Borsodi bünti.  Poros volt a kávéfőző a buddhista cigányiskolában

Meghökkentően súlyos  bírságot szabott ki a sajókazai iskolára a munkaügyi felügyelőség. Adminisztrációs hiba miatt. (a fotó illusztráció)
3,2 millió forintra büntette a munkaügyi felügyelet az egyházügyi törvény miatt felekezeti státuszától megfosztott Dzsaj Bhím Közösség által működtetett, a hátrányos helyzetű roma fiatalok felzárkóztatásában élen járó sajókazai Ámbédkar Iskolát, amiért nem vezették az iskolában dolgozó tanárok jelenléti ívét. Derdák Tibor igazgató a Népszavának elmondta: mivel a pedagógusoknak kötelezően heti 22 órát kell az iskolában eltölteniük, a heti 40 órás munkaidő-keretből fennmaradó, nem az iskolaépületben végzett munkával töltött időt naplóbejegyzéssel szokás igazolni, nem jelenléti ívvel. Igaz, a jogi szabályozás ezen a téren tisztázatlan. Ezt a Népszavának megerősítette Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki szerint ez a probléma más iskolákban is jelen van, de a jelenlegi szabályok szerint egyáltalán nem kötelező a tanárok jelenléti ívét vezetni, elegendő a napló. Hozzátette: ő még sosem hallott arról, hogy emiatt egy iskolát ellenőrzött vagy megbüntetett volna a munkaügyi felügyelet.

 

A Sajókazán működő iskolában egyébként tavaly december óta folyamatosak a munkaügyi, munkavédelmi és adóhivatali ellenőrzések, de eddig nem találtak komolyabb szabálytalanságokat. A hvg.hu szerint egyik esetben a munkavédelmi ellenőrök határozatban kifogásolták, hogy az egyik takarítónő nem rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal, valamint az egyik kávéfőzőről nem volt letörölve a por. Az óriási pénzbírság miatt bezárás fenyegeti az egyházi iskoláknak járó oktatási normatívától már megfosztott iskolát. A megyei munkaügyi felügyelet közölte: közérdekű, állampolgári bejelentésre tartottak ellenőrzést az intézményben, bár elismerte, iskolákban „általában nem szoktak” ellenőrizni.

A hvg.hu azt is írja, hogy az iskola vezetősége nem tartja kizártnak: a feljelentés a Jobbik hosszú ideje tartó hecckampányának része. Tavaly szeptemberben Endrésik Zsolt jobbikos képviselő szólalt fel a parlamentben, és felháborodottan nyilatkozott az iskola hátteréről és tevékenységéről. Felszólalásában még a kérdésére reagáló Hoffman Rózsa oktatási államtitkár szerint is sértő „és joggal megütközést keltő” megjegyzésekkel illette az iskolát és az azt fenntartó buddhista közösséget. Hoffman válaszában ugyanakkor azt is elmondta: „a Derdák Tibor nevével fémjelzett iskolaháló megkereste az illetékes államtitkárságokat. A két államtitkárság egyetért abban, hogy a közösség további működésének támogatása csak komoly pénzügyi és szakmai átvilágítás után lehetséges.”