Bélharc. Ütik egymást a jobbikosok Borsodban

Lemondott a hétvégén a párt komplett megyei elnöksége. Dúl a harc a Szegedi-csoport és az Endrésik-csoport között.(archív fotó)
Lemondott a Jobbik teljes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöksége a hétvégén – tudta meg a hvg.hu. Információik szerint az Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő vezette testület így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból. Az EP-képviselőként is tevékenykedő Szegedinek ugyan most formálisan nincs erős pozíciója Borsodban (mindössze szerencsi elnök), de a befolyása vitathatatlan. Ebben szerepet játszik az is – írja a hvg.hu –, hogy annak idején ő „építette fel” a Jobbikot a térségben, s állítólag a mai napig szereti ellenőrzése alatt tartani az ott folyó dolgokat, részben saját emberein, részben testvérén, a miskolci elnök és városi önkormányzati frakcióvezető Szegedi Mártonon keresztül.

 

A hvg.hu szerint ha a megyei vezetés lemondásán meg is lepődött esetleg a Jobbik vezérkara, az azt kiváltó okon valószínűleg nem, hiszen a legbelső körben eddig sem volt titok, hogy Borsodban „háború” folyik a Szegedi-testvérek, valamint az Endrésik-féle kör között. A lap forrásai szerint azután mérgesedett el a viszony a két tábor között, hogy 2010-ben a megyei közgyűlés Jobbik-frakciójának élére eredetileg nem Szegedi Csanád favorizáltja, hanem egy másik jelölt került. A konfliktust tetézte a 2011-es megyei tisztújítás, ahol szintén nem Szegedi patronáltja, hanem a Jobbik országgyűlési képviselőjeként is dolgozó Endrésik Zsolt lett a befutó. Alelnököknek ráadásul olyan személyeket választottak a helyiek, akiknek szintén nem felhőtlen a viszonyuk Szegedi Csanáddal.

A formálisan háttérbe szorított Szegedi ezután helyi szervezetek alapításával igyekezett visszaszerezni befolyását. Szegedi ellenfelei szerint azért, mert így a most alapított szervezetekből nyerhet elegendő küldött-voksokat ahhoz, hogy a júniusi tisztújítón újra helyzetbe kerülhessen. A hvg.hu információi szerint ezt látva döntött úgy a megyei vezetés, hogy azonnali hatállyal lemond. Ekkor ugyanis jó eséllyel „létszám- és szervezetalapítási stop” lesz a megyében (legalábbis hasonló esetekben így szokott lenni), így Szegedi nem tud újabb szervezetet alapítani, másrészt a borsodiak így vészjelzéseket küldhetnek Vonáék felé. Mindemellett információnk szerint Endrésikék etikai vizsgálatot kezdeményeztek Szegedi ellen a párt etikai és fegyelmi bizottságánál, arra hivatkozva, hogy Szegedi a megyei vezetés akarata ellenére alapít helyi szervezeteket.

Szegedi Csanád a hvg.hu megkeresésére a megyei konfliktusról nem kívánt nyilatkozni. Hozzá hasonlóan Endrésik Zsolt sem, jóllehet, ő a megyei vezetés lemondásának tényét megerősítette.