A kedd hajnali fagy a gyorsfelmérés szerint a különböző gyümölcsfajtáknál 10 és 100 százalék közötti kárt okozott – közölte az újfehértói központú Alma Terméktanács elnöke szerdán az MTI-vel.

 

Takács Ferenc elmondása szerint ezek az adatok még csak tájékoztató jellegűek, a pontosabb kárt mintegy két hét múlva, az alma teljes virágzásakor állapíthatják meg a szakemberek. Az Alma Terméktanács munkatársainak felmérése alapján a kajszibaracknál, valamint az Idared és a Jonagold almafajtánál 100 százalékos mértékű lehet a fagykár, s őszibarackból is csak minimális termés várható. Korai meggyből, cseresznyéből és a Gála almafajtából a termés 50 százaléka veszett oda, míg a Golden és a Jonatán almafa virágait 10-35 százalék közötti fagykár érte.

Takács Ferenc elmondta, a fagykár mértékének gyors felméréséhez az újfehértói Gyümölcskutató Intézet kertjében vettek virágmintát. A Nyíregyházával szomszédos kisváros környékén mínusz 6,9 Celsius fokot mértek kedd hajnalban, két órakor. Hasonló mértékű, mínusz 7 fok körüli volt a léghőmérséklet a megye többi részén is, kivéve Csenger és Balkány térségét, ahol mínusz 9 fokot, sőt a fagyzugos helyeken mínusz 11 fokot is mutatott a hőmérő. Az újfehértói kertből vett 30-30 Idared és Jonagold almafajta virágmintája közül valamennyi fagyott volt, így ennél a két fajtánál feltehetően 100 százalékos mértékűre tehető a kár.

Hasonló a helyzet a kajszibarack esetében is, hiszen nem találtak ép virágot a fákon. A piros bimbós állapotban lévő őszibarackfajtáknál is csak minimális termésre lehet számítani. A Gála almafajtánál 50 százalékos, a Jonatán fajtánál 35 százalékos, míg a zöldbimbós állapotban lévő Golden almafajtáknál 10 százalékos fagykárt mértek szerdán. Az Alma Terméktanács elnökének tájékoztatása szerint a meggy is fajtánként differenciáltan károsodott. A korai Érdi bőtermő fajtánál a virágok 50 százaléka volt elhalt, a későbbi érésűek, az Újfehértói fürtös és a Kántorjánosi meggyfajta viszont nem fagyott meg, akár jó termés is lehet majd fákon.

A korai cseresznyét ugyancsak jelentősebb fagykár érte. Takács Ferenc fontosnak tartotta kiemelni, hogy a pontosabb fagykárt a gyümölcsfák mintegy két hét múlva bekövetkező teljes virágzásakor lehet majd megállapítani. A szakemberek akkor látják pontosan – mondta –, hogy a csokrokból az elhalt virágok mellett vannak e „megfázottak”, sérültek, amelyek terméskötődésre alkalmatlanok. Az Alma Terméktanács vezetője szerint mivel általános volt Szabolcsban a mínusz 7 fok körüli fagy kedd hajnalban, a megye teljes területére jellemzőnek vehető a gyümölcs fajtánként előzetesen becsült 10 és 100 százalék közötti fagykár.