Mérséklődhet a távfűtés  tarifája Miskolcon a következő fűtési szezontól annak köszönhetően, hogy egy biomassza tüzelésű fűtőmű már munkába állt, és geotermikus hőenergiát is csatlakoztatnak a távfűtési rendszerhez – mondta Nyíri László, a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő Mihő Miskolci Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A 2011-2012. fűtési idényben változott a távhőszolgáltatási díjtételek megállapítására vonatkozó szabályozás, a tarifát 2011. április 15-től a nemzeti fejlesztési miniszter állapítja meg úgy, hogy előtte minden év augusztus 31-ig a Magyar Energia Hivatal megküldi az árváltoztatásra szóló javaslatát a miniszternek – emlékeztetett a jogszabályra az igazgató.
Elmondta: a Mihő bízik abban, hogy a hivatal figyelembe veszi a megvalósult energetikai beruházások költségcsökkentő hatását árjavaslatának kidolgozásakor.
Miskolcon február óta működik a 780 millió forint beruházással felépített 3 megawatt kapacitású biomassza tüzelésű fűtőmű, amely évente mintegy 4,5 ezer tonna biomasszát használ fel, és így egymillió köbméter földgáz takarítható meg. A hejőcsabai lakótelep lakásait pedig rekultivált hulladéktelepből nyert biogázzal fűtik, itt a földgáz megtakarítás évente meghaladja a 377 ezer köbmétert.
A Mihő ugyanakkor a Miskolc Geotermia Zrt.-vel közösen nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a geotermikus hőenergia minél hamarabb csatlakozhasson a távhőszolgáltatói rendszerre, ami tovább csökkentheti a távhő árát. A Miskolchoz közeli Mályi és Kistokaj térségében feltárt geotermikus forrásnak köszönhetően ugyanis a borsodi a megyeszékhely Magyarországon az elsők között juthat olcsó, környezetkímélő energiához: első körben az avasi lakótelepen mintegy 10 és félezer panellakás és 200 kereskedelmi létesítmény, illetve több intézmény csatlakozhat a geotermikus hővel felfűtött távfűtési rendszerhez.
Ezen beruházásoknak köszönhetően a távhőszolgáltatás földgáz-függősége Miskolcon csökkenhet – mondta az igazgató.
A sajtótájékoztatón elhangzott: a meteorológiai előrejelzés adatait figyelembe véve április 15-től várhatóan szakaszos fűtési módban biztosítják a távhőszolgáltatást, napközben kikapcsolják, majd a hűvösebb esti órákban újraindítják a fűtést.