A legfrissebb rallye versenynaptárban nem  szerepel miskolci ORB futam.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) néhány napja tette közzé módosított versenynaptárát, amelyben az Országos Rallye Bajnokság (ORB) futamai is szerepelnek. Ennek érdekessége, hogy csupán két hazai ORB verseny megrendezése tűnik biztosnak (Bükfürdő- és Veszprém Rallye), egy harmadikat kérdőjellel szerepeltet naptárában az MNASZ (Baranya Kupa), egyet pedig a határon túl, Aradon rendeznének meg. Túl azon, hogy a két héttel ezelőtt törölt Eger Rallye-nak sincs új időpontja – annak ellenére, hogy a szövetség részéről korábban úgy nyilatkoztak, hogy egy későbbi időpontban szeretnék az idén megrendezni ezt a versenyt –, Miskolc Rallye sem szerepel az MNASZ versenynaptárban, pedig korábban olyan tartalmú közleményeket jelentettek meg a szövetség honlapján, hogy összesen hat ORB futamot szeretne rendezni ebben az évben a rallye sportági bizottsága.
Miért nem?
És, hogy miért nem szerepel Miskolc Rallye a versenynaptárban? Erről Jacsó Tibort, a korábbi miskolci versenyek főszervezőjét kérdeztük.
– Elég furcsa események zajlanak az MNASZ-ben, a rallye sportági bizottságban, és emiatt úgy látom, hogy semmi sem biztos, nem csak az nem, hogy mi rendezünk-e ORB futamot, hanem az is, hogy egyáltalán lesz-e az idén országos rallye bajnokság – válaszolta érdeklődésünkre Jacsó Tibor. – Az Eger Rallye előtt kiborult a bili, a verseny elmaradása után kíváncsian várjuk a fejleményeket, azt, hogy a négy hét múlva esedékes Bükfürdő Rallye-n rajthoz áll-e a mezőny. Lehet, hogy picit fennhéjázónak tűnik amit mondok, de ettől függetlenül még igaz: mi már a tavalyi év végén is láttuk, hogy az évkezdet, a sportág állapotát ismerve nem lesz zökkenőmentes, ezért is jutottunk arra, hogy talán az a legjobb, ha év végi verseny rendezésére mondunk elvi igent. Ezért kaptuk meg a november közepi időpontot.
Arra a felvetésünkre, hogy ilyen viszont nem szerepel a versenynaptárban, Jacsó Tibor a következő választ adta:
– Nem tulajdonítok túlzottan nagy jelentőséget a versenynaptárnak, mert az elmúlt hónapokban ez párszor már változott, és akár még változhat is. Januárban, az ideiglenes versenynaptárban még szerepeltünk, februárban már nem, a márciusban már csak egy ORB versenyt tartalmazott, az egrit, amit azóta töröltek, de nem is ez a lényeg. A szövetség illetékeseivel tárgyalásban vagyunk egy novemberi verseny megrendezésével kapcsolatban, de addig nem vagyunk hajlandóak befizetni a jogdíjat, amíg világossá nem válik számunkra, hogy tényleg lesz-e az idén rallye bajnokság, mert jelenleg erről nem vagyok meggyőződve.
Miskolc vagy Zemplén?
A Jacsó Tiborék által esetlegesen megrendezendő ORB futam időpontja 2012. november 16-18., de egyáltalán nem biztos, hogy Miskolc Rallye lesz a neve, – ha lesz.
– Miskolc sportért felelős alpolgármesterét, dr. Zsiga Marcellt már megkerestem a verseny esetleges megrendezésével kapcsolatban, de választ még nem kaptam tőle, illetve a városházáról – mondta Jacsó Tibor. – Nem szeretnénk senkit sem untatni azzal, hiszen az elmúlt években azt már sokszor elmondtam, illetve enélkül is nagyon sokan tudják: egy ilyen versenynek a megrendezése jelentős sportturizmust generál, egy ORB futam idején egyetlen szabad szállodai szoba sem szokott lenni a városban és a környékén, vagyis biztos, hogy egy ilyen rendezvény mindig többet hozott a városnak, az itt élő polgároknak, mint amennyibe a városnak került a támogatással kapcsolatos kiadási oldalon. Emellett a városmarketinget is erősíti egy ilyen szintű országos rendezvény, mint az ORB futam, de ha ezt a városháza részéről esetleg nem így gondolják, azzal is együtt tudunk élni. Ez esetben más megoldást kell találnunk ahhoz, hogy a verseny rendezését biztonsággal bevállalhassuk, így nem elképzelhetetlen az sem, hogy ha rendezünk, akkor Zemplénben lesz a verseny.  szon.hu