Eric Justin Toth amerikai tanár váltotta a hírhedt terroristavezért az FBI tíz leginkább keresett bűnözőjének listáján

A Szövetségi Nyomozó Iroda rögtön Osama bin Laden tavaly májusi megölése után elkezdte keresni, hogy kit tegyenek a helyére a legkeresettebb bűnözők tízes listáján. A majdnem egy évig tartó kutatás kedden ért véget, amikor a terroristavezér helyére egy gyerekpornó készítése miatt keresett amerikai tanárt raktak fel a listára.

 

A harmincéves Eric Justin Toth ellen 2008-ban emeltek vádat, miután gyerekpornó-felvételeket találtak a videokameráján. Az akkor Washington környékén élő férfi azonban megszökött, és a feltételezések szerint azóta Virginia, Illinois, Indiana, Wisconsin, Minnesota és Arizona államban bukkanhatott fel. Az elfogásához vezető információkért százezer dolláros jutalmat ajánlott fel az FBI.

Az FBI szerint Toth, aki pedagógiai ismereteit a Cornell és a Purdue Egyetemen sajátította el, „olyan tanulmányi háttérrel rendelkezik, amely lehetővé teszi számára, hogy olyan területen kerüljön alkalmazásba, ahol gyerekekkel kerülhet kapcsolatba.”

Az FBI tízes listájára 1950-es létrehozása óta már 495 szökevény került fel, akik közül 465-öt sikerült elfogniuk a hatóságoknak. Legutóbb 2009-ben került fel rá új név.

Forrás: MTI/FBI