Éhségmenetes Tóth: Előbb-utóbb jurtában fogunk lakni

A februári éhségmenet szervezőjeként ismertté vált Tóth Imre ezúttal egy jurtában tüntet a kormány ellen a Parlament előtt. Telefonon értük utol. Tóth az atv.hu-val közölte: körülbelül harmincan – részben a Miskolc és Budapest közti februári éhségmenet aktivistái – tüntetnek a Parlament előtt, a Rákóczi-szobornál, ahová jurtát vertek. Délután négyig szól a területfoglalási engedélyük. „Törvénytisztelő emberek vagyunk, négykor szedjük a sátorfánkat” – fogalmazott. Arra, hogy miért jurtában tüntetnek, úgy felelt: „ha tovább folytatódik a fideszes ámokfutás, akkor lehet, hogy előbb-utóbb ilyen jurtában fogunk lakni”.

Kérdésünkre a februári éhségmenet spiritusz rektora közölte: szerettek volna a képviselőkkel – lehetőleg az összessel – beszélgetni, de csak ellenzékiek jöttek oda a jurtába, pontosabban egy fideszes képviselő – Tóth nem tudta megmondani, hogy ki volt az – „véletlenül beszaladt a jurtába, mert azt hitte, hogy kirakodóvásár van, „majd a kérdéseinket hallva elrohant”. Másik két kormánypárti képviselő, „akiket lasszóval összefogtunk” hajlandó volt a kordon túloldaláról néhány szót váltani velük. Hogy ez a két képviselő ki volt, Tóth nem akarta megmondani, „hogy ne kerüljenek kellemetlen helyzetbe”. Mindenesetre ők is főleg az eladósodottságra hivatkoztak és elmúltnyolcéveztek. „Volt, aki kiköpött elém, de nem tudom, hogy ki, csak gondolom, hogy fideszes képviselő volt” – tette hozzá.

Tóth Imre úgy vélte: a legtöbb kormánypárti politikus pontosan tud a jurtás tüntetésről, „de direkt nem erre jönnek”. Hozzátette: megjelent Tállai András belügyi államtitkár is, aki „elkezdett rám vigyorogni, de beszélgetni nem volt hajlandó és behúzott az Országházba”.

„Májusban megint jövünk és ismét megpróbáljuk szólásra bírni őket. Nem kell tőlünk félni, nem bántani akarjuk mi őket” – zárta gondolatait Tóth Imre.

atv.hu, Szegő Péter