Megerősítette az előzetes  becsléseket  az ausztrál Wildhorse Energy mecseki szén föld alatti elgázosítási lehetőségeiről szóló megvalósíthatósági tanulmánya, a vállalat két lépcsőben több tíz milliárdos fejlesztést indíthat, írta a Napi Gazdaság Online.  

 

Az előzetes eredményeket megerősítve jelentős széngázpotenciálról számolt be az ausztrál Wildhorse Energy megvalósíthatósági tanulmánya a mecseki szénmezők föld alatti elgázosítási (UCG) lehetőségeiről.

A tanulmány egy összesen 400 megawatt feletti kapacitású energiatermelő projekt megalapozását szolgálja, amelynek első lépcsője a tervek szerint egy 130 megawatt kapacitású bemutató üzem, illetve egy erre települő 61 megawattos kombinált gázciklusú erőmű. A társaság úgy számol, hogy mindkét egység 2014 negyedik negyedévében kezdheti meg működését. A fejlesztések második szakasza egy nagyobb léptékű, 130 megawattos erőmű lehet, az első fázis kiépítését követően. A Wildhorse az első UCG-üzemet a Pécstől északnyugatra található Váralja régiójában hozná létre, az első kör finanszírozásáról, kereskedelmi helyzetéről és stratégiai partnerek bevonásáról szóló megvalósíthatósági tanulmány készítése várhatóan még idén áprilisban elindul és a jövő év elejére el is készülhet.

Az első fázisban felépített demonstárciós célú erőművet a tervek szerint 6-12 hónapos időszak után egy stratégiai partnernek értékesíti majd a Wildhorse, amely a széngáz-kitermelést azonban a saját kezében tartaná. A később megvalósítandó nagyobb üzem sorsáról azonban nem szól a társaság közlése. A kutatási eredmények alapján a mecseki szénkészletek kitermelési potenciálja jelentős: a becslések szerint 1-1,25 milliárd (billion) tonna, tonnánként 18,8-29,3 gigajoule közötti energiatartalmú tüzelőanyag áll rendelkezésre. Az ausztrál nyersanyagipari bizottság (Australasian Joint Ore Reserves Committee; JORC) következtetései szerint a Mecsekben mintegy 383 millió tonna szén található.