Az MTI vezérigazgatója körlevélben  figyelmeztette az állami hírügynökség munkatársait, hogy nyilvános felületeken, fórumokon, például a Facebookon nem politizálhatnak. A hvg.hu információi szerint a vezérigazgató az üzemi tanáccsal dolgoztat ki egy iránymutatást. Az MTI vezetője szerint egy közszolgálati újságíró nem politizálhat nyilvános felületeken.

 

„Egy körüzenetben figyelmeztettem a munkatársaimat, hogy nyilvános felületeken és fórumokon ne politizáljanak, mert az szerintem nem illik egy közszolgálati újságíróhoz” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója, miért figyelmeztette kollégáit. ‎”Nyomatékosan felhívom a Tisztelt MTI-munkatársak figyelmét, hogy nyilvános felületeken és fórumokon ne politizáljanak! A Facebookon sem” – ezt a Belénessy jegyezte körlevelet kapta meg a múlt héten a távirati iroda összes dolgozója.

A hvg.hu információi szerint nem ez volt az első felhívás, a vezérigazgató már tavaly ősszel figyelmeztette egy értekezleten a munkatársakat, hogy közösségi oldalakon ne politizáljanak. Úgy tudjuk, a kérés előzménye, hogy pár munkatársuk a Facebookon tett közzé politikai tartalmú megjegyzést, amit a vezérigazgató észrevett. Ezt követte nemrég egy hasonló tartalmú körlevél, a dolgozók szerint valószínűleg Schmitt Pál plágiumügye miatt, mivel a témában sokan tették közzé véleményüket az interneten.

Tilos lesz lájkolni?

Úgy tudjuk, az MTI-dolgozók szakszervezete kérte a vezérigazgatótól, hogy legyen egy pontos iránymutatás azzal kapcsolatban, mi számít politikai tartalmú megjegyzésnek. „A Facebook valóban sok jogi kérdést vet fel. Tény, hogy egy közszolgálati dolgozónak, főleg, aki belpolitikai tudósító, nem illik politikai tartalmú megjegyzéseket tenni. Kérdés viszont, hogy akkor a jövőben más megjegyzését is tilos-e megosztani vagy lájkolni. Mindenesetre az elmúlt 15 évben nem került még sor ilyen vezérigazgatói utasításra” – mondta a hvg.hu-nak egy ott dolgozó, neve elhallgatását kérő újságíró.

 

Információink szerint a vezérigazgató közölte: egy MTI-s újságírónak meg kell tudnia ítélni, mi számít politikai tartalmú megjegyzésnek. Később felkérte az üzemi tanácsot, hogy dolgozzon ki egy iránymutatást.

„Nincs még semmiféle belső szabályzat, ez csak általános figyelmeztetés volt. Az MTI-nél, ha valaki vét a szabályok ellen, annak következményei vannak, de – mint jeleztem – itt még nincsenek szabályok és senkit nem marasztaltunk el. Gondolkodunk azon, kell-e ezt külön szabályoznunk. Tanulmányozzuk a BBC irányelveit és egy munkatársunkat, aki tagja az üzemi tanácsnak, megkértem, hogy ő vagy a testület készítsen egy szabályzattervezetet” – közölte Belénessy emailben küldött válaszában.

„Ez olyan, mintha azt mondanák, hogy egy baráti társaságban sem szabad politizálni. Hiszen a Facebookon az ember az ismerőseit jelöli csak be, ők látják, ki mit kommentel vagy posztol. Mindenesetre a történtek hatására többen letiltották a Facebookon a vezérigazgatót, aki korábban szintén be volt jelölve” – mondta egy ott dolgozó munkatárs a belső utasítást bírálva.

Nem ez az első eset

A vezérigazgatónak nem ez az első kemény döntése. Tavaly nyáron a Hírszerző írta meg, hogy maga Belénessy indított vizsgálatot az MTI-nél egy médiakonferenciáról szóló tudósítás miatt, erről a főszerkesztő is csak egy neki küldött levélből értesült. Az ügyben a főszerkesztő-helyettest felfüggesztették, a Hírszerző információi szerint azért, mert a távirati iroda belső szabályzata szerint minden, az MTI-ről magáról szóló hírt külön egyeztetni kell közlés előtt a hírcentrum felső vezetésével is. A főszerkesztő-helyettes pedig ezt elmulasztotta. Az akkori, MÚOSZ által szervezett, közmédiáról szóló konferencián moderált kritikákat fogalmaztak meg a felszólalók, erről tudósított az MTI, ráadásul úgy, hogy abban már a konferenciától eltérően az MTI-t konkrétan nem is említették meg.