Füst-öl- dohányzásellenes program

Az idén immár harmadik alkalommal hirdette meg a Rák Világnapjához kapcsolódva „Füst-öl” című dohányzásellenes programját a Miskolci kistérség óvodái számára  a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A gyerekek feladata az volt, hogy ellenőrizzék a felnőtteket, hányszor gyújtanak rá egy nap. 7 óvodából 33 dolgozó és 84 szülő, összesen 117 dohányos vállalta a füstmentességet 4 héten át, és tett kísérletet a leszokásra.
A pályázat célja: már óvodás korban kialakítani a dohányzást elutasító magatartást, és a gyermekek segítségével a dohányzó óvodai dolgozók és szülők között előmozdítani a füstmentes életet.

 

A pályázat feltételei az alábbiak voltak:

· Az óvoda valamennyi dolgozója vállalta a füstmentességet
2012. február 13. és március 11. között.

· A dohányzó szülők legalább 10%-a vállalta a füstmentességet
2012. február 13. és március 11. között.

· Elhatározásukat megerősítették aláírásukkal.

A gyerekek feladata volt a nemdohányzás ellenőrzése az óvodán kívül, melyet minden nap dokumentáltak egy naptárban.

Rendkívüli ellenőrzések a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv munkatársai részéről is többször előfordultak, akik a dolgozók és a szülők körében CO méréseket végeztek. A dohányzást felfüggesztők a leszokáshoz támogatást kérhettek a Szent Ferenc Kórház Légzőszervi Rehabilitációs Osztályának ambulanciáján.

7 óvodából 33 dolgozó és 84 szülő, összesen 117 dohányos vállalta a füstmentességet 4 héten át, tett kísérletet a leszokásra.

A program megvalósításában partnereink voltak a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezete és a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Szent Ferenc Kórházi Telephely Légzőszervi Rehabilitációs Osztálya.

Az „egészségnyereség” mellett valamennyi pályázó óvoda, egy-egy játékcsomagot kapott.