Roma családok konténeres betelepítése  ellen tiltakozó lakosok csaptak össze a rendőrökkel vasárnap a Belgrád melleti Resnik településen – írta kedden az újvidéki Magyar Szó.

 

A romák világnapján, vasárnap a Belgrád elővárosának számító Resnik településen a helyi lakosok útlezárással próbálták megakadályozni a romáknak szánt konténerek felállítását. Az újbelgrádi városrész 72. blokkjának illegális romatelepét szeretnék felszámolni a hatóságok, s rendezett körülmények között elhelyezni 20 roma családot. A rendőrség lezárta az utat, ezek után csaptak össze a helyiek a rendőrökkel.

Ivica Dacic szerb belügyminiszter szerint az összecsapásban a Crvena Zvezda és a Rad labdarúgócsapat szurkolói is részt vettek. Az incidensben 13 rendőr és 2 civil sérült meg, és 20 embert őrizetbe vettek.

A belgrádi Blic szerint Resnik településen a lakosok továbbra is tiltakoznak a konténeres romatelep ellen. Bejelentették, hogy tiltakozó sétákat szerveznek a leendő telep közelében.

A helyi általános iskola diákjainak szülei tiltakozásul bejelentették, hogy a pravoszláv húsvétot is magába foglaló tavaszi szünet után, április 17-től nem engedik gyerekeiket iskolába.

Belgrád közvetlen környékén körülbelül 70 illegális romatelep van, de hogy hányan élnek ott, azt nem sikerült kideríteni, ugyanis többségük nem rendelkezik személyi okmányokkal. A romák 80 százalékuk analfabéta, mert a gyerekek nem járnak iskolába.

A hivatalos adatok szerint 108 ezer és 450 ezer közötti roma él Stzerbiában, nem hivatalosan 600–700 ezerre becsülik a számukat.