Ötkulcsos áfarendszerről és  a pénzügyi tranzakciós adó szükségességéről ír Matolcsy György a Heti Válaszban megjelent könyvismertetőjében, ugyanakkor a központi vagyonadó bevezetése ellen foglal állást.

 

Mégsem jó mindig az adócsökkentés?
Az írás Bruce Bartlett az Egyesült Államok adórendszeréről szóló könyvének ismertetőjével indul, itt Matolcsy kiemeli, hogy a szerző szerint le kell számolni azzal az illúzióval, hogy minden adóemelés rossz, és minden adócsökkentés jó, hiszen „ha az adócsökkentések révén nő a költségvetési deficit, akkor nő az államadósság”.

Emellett Matolcsy azt is kiemeli, hogy a szerző szerint a személyi jövedelemadó csak kétféle lehet: arányos és progresszív. Előbbi – vagyis az egykulcsos adó – fair, egyszerű, jobb a növekedésnek, de erős politikai elhatározás kell a bevezetéséhez. A progresszív adóval „az a baj, hogy visszafogja a teljesítményt, és ha egyszer letérünk az arányosságról, nincs megállás”.

Csendes adóforradalom
Az írás ezután áttér a magyar helyzetre. Matolcsy szerint „csendes adóforradalom zajlik”, aminek az új alapelvei az egyszerűség, időbeli stabilitás, fokozatosan csökkenő adócentralizáció, az adózók körének növelése és a fogyasztási-forgalmi adók növelése, az adózás „zöldítése”, az arányosság érvényesítése a jövedelmi adóknál, a szociális szempont érvényesítése a forgalmi adóknál és a foglalkoztatás ösztönzése a járulékoknál.

„Lépéseket tettünk egy széthúzott áfarendszer felé. Jobb volna öt kulcs – 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal –, de az unió még nem engedi – írja Matolcsy. – Megyünk azonban egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit. A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (a közszférából kilépők esetén 1 évre, kétszer 4 órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start munkások), de még szükségünk lesz egy 75 és egy 25 százalékos kulcsra is.”

Vagyonadó nem, tranzakciós adó viszont kell
„A központi vagyonadót sokan kérik, de ez nem jó ötlet, mert csak igazságtalan lehet: ami látható, az adóztatható, ami nem, az nem adózik. Az önkormányzatok differenciált ingatlanadóztatása a kisebb rossz: erre megyünk, de ennek is van kockázata” – írja az ingatlanadóról a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy ugyanakkor kiemeli, hogy „a pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó, miközben az adózás súlypontját áthelyezzük a forgalomra és a fogyasztásra: be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót”.

Emellett Matolcsy szerint be kerll vezetni a 30 főig egyszerűbb vállalkozói adót, mert a kisvállalkozók körében nincs még egyszerű adóztatás, és mivel „az elmaradt térségekben nincs differenciált adózás: jön a szabad vállalkozási zónák kedvező adózása”. „Nincs igazságos adórendszer, de lehet hatékony az adózás” – zárja írását a nemzetgazdasági miniszter. index.hu