Elhunyt Jim Marshall, minden gitárerősítők atyja

Április 5-ére virradóra, 88 éves korában elhunyt Jim Marshall, a világ legismertebb gitárerősítő-gyártó cégének alapítója, akit gyakran csak a hangerő atyjaként és a rockzene hangzásának megteremtőjeként emlegettek – teljesen jogosan.

 

„Jim azon négy alapító atya egyike, akik azon eszközök létrehozásáért felelősek, amelyeknek köszönhetően megszülethetett a rockgitár abban a formában, ahogy ma ismerjük és szeretjük”, áll a cég közleményében. „Az úttörő négyest rajta kívül a néhai Leo Fender, Les Paul és Seth Lover hármasa alkotta – Jimmel együtt valóban ők jelentették minden rockzenével kapcsolatos dolog sarokkövét. Amellett, hogy olyan erősítőket teremtett, amelyeket számtalan gitárhős és zenekar használt, Jim elképesztően barátságos és nagylelkű ember volt, aki az elmúlt évtizedekben sokmillió fontot adományzott értékes célokra. Miközben a teljes Marshall Amplification család gyászolja Jimet, és borzasztóan hiányzik majd, mind gazdagabbnak érezzük magunkat, hogy ismerhettük őt, és boldogok vagyunk annak tudatában, hogy most már egy jobb helyen van – ami épp most lett sokkal hangosabb!”

Marshall 1923-ban látta meg a napvilágot Londonban. Gyermekként súlyos csontbetegsége miatt éveket töltött el különböző kórházakban. A második világháborúban is rossz egészségi állapota miatt nem tudott részt venni: ekkoriban kezdett el zenélni, egyszerre énekelt és dobolt. Mivel civilben villamosmérnökként dolgozott, amiatt építette meg első hordozható erősítőjét, hogy a dobok se nyomják el a hangját a fellépéseken. Első zeneboltját a ’60-as évek elején nyitotta meg: itt szembesült azzal a ténnyel, hogy az egyre több beatgitáros nem rendelkezik megfelelő erősítőkkel. Dudley Cravennel közösen 1962-ben hozták létre a Marshall Amplification céget, amely aztán a következő évtizedekben a világ legismertebb és legsikeresebb erősítőket gyártó társasága lett.

Jim Marshall nélkül tényleg másképp alakult volna a rockzene teljes története: halálát éppen emiatt zenészek milliói gyászolják majd meg világszerte a következő napokban.