„Schmitt Pál nem mondott le.  Schmitt Pált lemondatták, méghozzá a tudományos élet szereplőinek segítségével maguk az emberek, a népakarat. Ez is bizonyítja, hogy nem szabad a Fidesztől félni, mert Orbán Viktor rendszere legyőzhető” – jelentette ki az ÉszakOnline érdeklődésére Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke hétfőn délután.

 

Mint mondta, azt a válságot, amely Schmitt Pál plágiumügye miatt kirobbant, Orbán Viktor idézte elő, hiszen ő volt az, aki a most lemondott köztársasági elnököt a posztjára jelölte, s kétharmados parlamenti többségével meg is választtatta.

A képviselő kitért arra is, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke „a demokratikus rendszer maradványait is megcsúfolta” akkor, amikor minősíthetetlen hangot megütve megpróbálta rendre utasítani az ellenzéket. Schmitt Pál beszéde után ugyanis a házelnök a következőket mondta: „önmagában méltatlan, hogy a tőlem balra helyet foglaló képviselő hölgyek és urak egyáltalán itt ülhetnek, ebben az Országgyűlésben”.

„Kövér Lászlótól balra az MSZP, az LMP, a független képviselők és a Jobbik ül. Ezzel a megjegyzésével a házelnök arra utalt, hogy véleménye szerint ellenzéki politikusnak nincs helye a magyar Országgyűlésben. Ez szégyen” – jelentette ki Gúr Nándor.

A további menetrendről szólva Gúr Nándor elmondta: noha az új államfő megválasztásával kapcsolatban hétfő estére ötpárti egyeztetést hívott össze a Fidesz, teljesen nyilvánvaló, hogy nem kíváncsiak az ellenzék véleményére, s megint csak Orbán Viktor dönthet ebben a kérdésben. „A parlamenti folyosókon terjengő pletykák alapján úgy tűnik, a miniszterelnök fideszes pártpolitikusban gondolkodik. Röpködnek itt a nevek, Kövér Lászlótól kezdve egészen Áder Jánosig. Bárkit is jelöl párttársai közül Orbán Viktor, egy biztos: újabb szöget ver be a demokrácia koporsójába, hiszen aktív pártpolitikust még sohasem választottak olyan tisztségre, amely a nemzet egységét hivatott megjeleníteni” – húzta alá Gúr Nándor-írja az eszakonline.hu