Változások a romániai Kriza társaságnál

Az alapító elnök visszavonulása  után Jakab Albert Zsoltot választotta elnökévé a romániai Kriza János Néprajzi Társaság. (Miskolc polgármestere Kriza Ákos távoli rokona a híres néprajzosnak)

 

A társaság péntek délután Kolozsváron tartott közgyűlésén hozott döntésről Pozsony Ferenc leköszönő elnök tájékoztatott. Pozsony Ferenc 1990-es alapítása óta vezette a társaságot. Elmondta, elérkezett az ideje annak, hogy a fiatalok vegyék át a munkát. A leköszönő elnöknek tiszteletbeli elnöki címet ajándékozott a közgyűlés.

Jakab Albert Zsolt korábban is a Kriza társaság belső munkatársa volt, a társaság digitalizációs programjait vezette. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) néprajz szakán szerzett diplomát, 2011-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen védte meg doktori dolgozatát. Szakterülete: a kolozsvári emlékállítás, emlékünnepségek kutatása.

A társaság alelnökévé Peti Lehelt a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet belső munkatársát és Szabó Árpád Töhötömöt a társaság korábbi alelnökét választották.

Jakab Albert Zsolt elmondta: nem a változtatás, hanem a folytonosság jegyében kívánja folytatni a munkát a társaság élén. Azt mindenképpen célul tűzi ki, hogy vándorkonferenciák szervezésével tegye élőbbé a társaság munkáját. A Kriza János Néprajzi Társaságnak közel 250 tagja van. A társaság a magyar néprajzkutatás egyik legfontosabb műhelyének számít.