A vezető német, osztrák, francia,  amerikai, spanyol és szlovák hírügynökség (dpa, APA, AFP, AP, EFE és TASR) is beszámolt a bejelentésről.

 

A jelentésekben utaltak arra, hogy az államfőt a disszertációja kapcsán fölmerült plágiumgyanú beigazolódása miatt fosztották meg tudományos fokozatától. Több híriroda is ismertette, hogy az egyetemi szenátus nagy többséggel, 33-4-es szavazati aránnyal döntött az államfő doktori címének visszavonásáról. A hírügynökségek nem fűztek kommentáló elemeket a tények ismertetéséhez.

Az Economist szerkesztőségi blogja az egyetem bizottsági jelentésének keddi közzététele után azt írta, a legtöbb országban Schmitt Pál már a lemondó levelét írná, vagy „legalább találna egyet, amit lemásolhat”.

Egy évvel ezelőtt – idézte fel a szerző – a nagy tekintélynek örvendő német védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg lemondott, miután plágium miatt megfosztották PhD fokozatától.

Ez azonban Magyarországon másképp működik – szólt a bejegyzés, felidézve, hogy a SOTE által a doktori disszertáció születésének körülményeinek vizsgálatára felkért bizottság keddi jelentésében azt a megállapítást tette, hogy bár Schmitt Pál nagy részben mások munkáját másolta le és szerepeltette sajátjaként, nem őt kell hibáztatni. Inkább az őt ellenőrzőket, akik nem végezték megfelelően a munkájukat.