A Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházásával elkészült gyárában a tervek szerint kezdetben évente mintegy 100 ezer darab Mercedes A és B kategóriájú kocsit fognak gyártani. A 2500 főt foglalkoztató üzem a közvetlen foglalkoztatottakon kívül a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet teremt.

 A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008. június 18-án jelentette be, hogy Magyarországon fogja gyártani új generációs Mercedes A és B modelljeit. Kecskemét mellett Miskolc és Zalaegerszeg pályázott a beruházásra, ám a német vállalatcsoport olyan telephelyet keresett, amely Budapest 100 kilométeres körzetén belül van. A Kecskemét melletti gyártelep a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme.

Az Európai Bizottság 2009. július 16-án engedélyezte, hogy Magyarország 29,7 milliárd forint összegű, pénzbeli és társasági adókedvezmény formájában támogatást nyújtson az autógyár létesítéséhez. A támogatás négy év alatt térül meg azokból az adóbevételekből, amelyek a megvalósuló beruházásból származnak majd.

A gyár alapkövét 2009. október 16-án helyezték el, egy év múlva elkészültek a gyárépületek, az építési megbízások több mint 80 százalékát magyar vállalkozások nyerték el.

www.hirado.hu