Kedden háromoldalas összefoglalót tett közzé az államfő

 doktori disszertációját vizsgáló bizottság. Ebben megállapították, hogy Schmitt Pál kisdoktorijában formai szabálytalanságokat ejtett, elismerték, hogy egy az egyben átvett oldalakat más művekből. Ugyanakkor a felelősséget a Testnevelési Egyetemre hárítják, mert szerintük az intézmény nem figyelmeztette Schmitt Pált időben.

 

Schmitt Pál Dél-Koreában van, és most először kommentálta a bizottság jelentését, egy nappal annak nyilvánosságra hozatala után.

A köztársasági elnök a közmédiának adott nyilatkozatában azt mondta: a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése „egyfajta elégtétel” számára. „Egy pillanatig sem” gondolta, hogy le fog mondani, mivel szerinte nem azért választották a köztársaság elnökének, hogy 20 évvel ezelőtt milyen kisdoktorit írt, hanem „valószínű más egyéb kvalitások miatt” – fogalmazott.

A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

Schmitt Pál egyhetes hallgatás után január 18-án reagált először az egy héttel korábban megjelent, a plágiumgyanút felvető cikkünk állításaira. Az államfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában utasította vissza a plágiumvádakat, és azt mondta, hogy a 180 oldalnyi – szerinte az egyes jegyzőkönyvekből mindenki, így Georgiev számára elérhető – „törzsanyagon” felül a dolgozatában a fennmaradó 30-35 oldalnyi szöveg (amely Schmitt szerint a következtetéseit tartalmazza) a saját munkája.

A hvg.hu az interjú után ugyanakkor azt is bemutatta, hogy Schmitt ebben sem mondott igazat, hiszen dolgozatának Következtetések című fejezete szinte teljes egészében a Georgiev-mű egyik fejezetének átvétele. A fentieket figyelembe véve Schmitt 215 oldalas dolgozatából mindösszesen hozzávetőleg 12 oldal maradt. A 10 számozatlan oldalt is a disszertációhoz számítva úgy tűnik, hogy 225 oldalból 213 oldal, vagyis a szöveg 94,6 százaléka más munkák átvétele.

A Testnevelési Főiskola jogutódja, a Semmelweis Egyetem (SE) több héttel a hvg.hu első cikke után döntött úgy, hogy vizsgálóbizottságot állít fel.

A testület névsorát azonban csak kedden, a jelentéssel együtt hozták nyilvánosságra. Korábban Tóth Miklós az SE Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja arra hivatkozott ugyanis, hogy szeretnének a nyilvánosság kizárásával, nyugodtan dolgozni.

Az öt tag közül ketten karrierjük során kapcsolatba kerültek a korábban Schmitt által vezetett Magyar Olimpiai Bizottsággal, Tóth Miklós pedig idén lett a MOB alelnöke.

A bizottság egyik tagja, Fluck Ákos ügyvéd különvéleményt fogalmazott meg, amely a Népszabadság szerdai cikke szerint a doktori dolgozat érvénytelenségét tartalmazza.

www.hvg.hu