Rakonczay él, és kikötött

Kikötött Antigua szigetén  Rakonczay Gábor, aki kenuval szelte át az Atlanti-óceánt – írta a Szólóvitorlázás Facebook-oldalra hivatkozva a hvg.hu. A hírt Rakonczay Gábor felesége közölte.

 

A kenussal, aki a világon elsőként egyedül kenuval átkelt az óceánon, több mint egy hónapja nem lehetett kapcsolatot teremteni. Rakonczay Viktória a hét végén azt mondta, túl van a nehezén, az április 10-i megérkezésre koncentrál. Nem merte megvenni a repülőjegyet, mert a munkájára kell koncentrálnia.

 

A kenus az egész utat a tervezett nyolcvan nap helyett hatvan alatt teljesítette, felesége a TV2 Tények című reggeli műsorának így nyilatkozott. „Magyar idő szerint éjfélkor hívott fel Gábor, miután kikötött. Ő az első a világon, aki egy kenuval átszelte az óceánt, külön extra, hogy ilyen rövid időn belül. Végig tudtam, hogy minden rendben lesz, hogy el tudja érni a partot.” Rakonczay Viktória az Indexnek elmondta, férje jól van, jó kedve volt, hosszasan beszéltek telefonon.

Azt is elmondta: azért szakadt meg a kapcsolat férjével, mert hajója február elején felborult. A tőkesúly felfelé állt, és a szellőzőnyíláson folyt be a víz a kenuba. „Gábor kinyitotta a kabinablakot, de aztán ömlött be a víz, és a hajó nagyjából tíz centire állt ki a vízből, fejjel lefelé. Majdnem elsüllyedt, megpróbálta kibillenteni a súlyt, de egyedül nem ment, egy nagy hullám segített neki. Ezután két napig folyamatosan evezett, hogy irányban tartsa a kenut.”

Rakonczay Gábor célja az volt, hogy a világon elsőként egyedül keljen át kenuval az Atlanti-óceánon: 2011. december 21-én hagyta el a portugáliai Lagos kikötőjét, és 2012. január 6-án, magyar idő szerint hajnali 1:40-kor érkezett meg a kanári-szigeteki Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett húsz nap helyett tizenhat alatt sikerült teljesítenie, amivel világrekordot döntött. Néhány napos pihenő után január 25-én indult el újra. A túra második szakaszában Rakonczay 5200 kilométert akart megtenni közel három hónap alatt, tervei szerint április elején érkezett volna célba.

Utolsó sikeres bejelentkezésekor, február 6-án kapcsolta be utoljára a műholdas telefont. A telefon azóta nem adott több jelet, így a kenusról nem lehetett tudni semmit, a keresésére induló Szeremley Huba sem járt sikerrel.