Van, ahol egységesen napi száz  forintban állapították meg a bölcsődei gondozási díjat, másutt a szülők anyagi helyzetét veszik figyelembe.  

 Április elsejétől sok bölcsődében gondozási díjat is kérnek a szülőktől az étkezési térítés mellett. A szociális államtitkárság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az önkormányzatoknak és más intézményfenntartóknak eddig az időpontig kell dönteniük arról, hogy bevezetik-e a díjat.

Az MTI tudósítóinak körképéből az derül ki, hogy több önkormányzat az utolsó napokra hagyta a döntést, több helyen pedig már jelezték, hogy nem élnek a lehetőséggel, illetve a jogszabályban megengedett felső összeghatárnál kevesebbet kérnek.

Van, ahol egységesen napi száz forintban állapították meg a díjat, másutt a szülők anyagi helyzetét veszik figyelembe. Aki nem ad be jövedelemigazolást, attól egyes településeken a maximumot kérik, napi ezer forintot.

Egy tavaly elfogadott törvény értelmében a bölcsődékben január elsejétől már nemcsak az étkezésre, hanem a gondozásra is kérhető térítési díj. A személyi térítési díj (gondozási díj) összegét az intézményvezető az intézményi térítési díj alapján állapítja meg. Az intézményi térítési díj a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete, tehát az az összeg, amelyet a fenntartó az ellátáshoz biztosít, vagy saját kiegészítésként, vagy térítési díjakból. Térítésmentes a bölcsődei gondozás a három vagy több, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családoknak.