Új arculatú belvárost, megújult, korszerű infrastruktúrát, magas szintű lakossági és turisztikai szolgáltatásokat eredményeznek a Miskolcon néhány éve elindult fejlesztések, melyek eredményeként javul a város tőkevonzó képessége, népességmegtartó ereje s turisztikai vonzereje.

 A több mint 170 ezres Miskolc legdinamikusabban fejlődő városaink egyike, ahol nagyszabású fejlesztések indultak néhány éve. A cél többirányú: egyrészt ösztönözni a befektetéseket; tovább erősítve ezzel a város régióbeli gazdasági szerepét, másrészt a rangjának megfelelő biztonságos, magas szintű közösségi szolgáltatások megteremtése és biztosítása, valamint a kulturális örökség védelme s a turisztikai szolgáltatások mennyiségének és minőségének javítása.

A turisztikai célú fejlesztések sorából kiemelkedik a Selyemréti Strandfürdő felújítása és bővítése, melynek munkálatai várhatóan a nyár közepére befejeződnek és családi élményfürdőként várja majd a látogatókat. A projekt bekerülési költsége 991 millió forint, melyhez 491 millió forint uniós forrást nyert el a Miskolci Turisztikai Kft., a fennmaradó 500 milliót önerőből fedezik. A beruházás során hárompályás csúszdával felszerelt medencét, élményelemekkel kibővített gyermekmedencéket, valamint egy 25 méteres úszómedencét alakítanak ki, összesen 1728 négyzetméter vízfelületen. A fürdő saját termálkútjából feltörő termálvíz jótékony hatását a felnőttek számára a dögönyözőben és az ülőmedencékben hasznosítják. A medenceépítések mellett átalakul a strand területe is: sétautak készülnek és a kerti utak akadálymentesítésére, valamint a szabad területek növényesítésére is sor kerül.

Szintén a turisztikai vonzerő növelését szolgálja a diósgyőri vár és környékének, valamint a lillafüredi függőkertnek a megújítása, melyek munkálatai rövidesen indulnak és a tervek szerint 2014 első negyedévére fejeződnek be. A több mint 2,4 milliárd forint összköltségű projekt − melyből közel 2 milliárd forint a vissza nem térítendő uniós támogatás − a diósgyőri vár teljes rekonstrukcióját, benne egyebek mellett Közép-Európa legnagyobb lovagtermének újjáépítését, továbbá a lillafüredi függőkert felújítását, az elhanyagolt terület teljes kertészeti megújítását öleli fel.
A város kiemelt projektjei közé tartozik a belváros rehabilitációjának első üteme: ennek munkálatai 2009 októberében indultak és idén októberre fejeződnek be. A közel 5,6 milliárd forintot felemésztő összköltségből a város önrésze 1,420 milliárdot, míg a pályázattal nyert támogatás mértéke 4,420 milliárd forintot tesz ki. Eredményeként új arculatot kapnak a belváros épületei, utcái, új közösségi terek épülnek, bővülnek az itteni kereskedelmi, turisztikai és kulturális funkciók, javulnak a közlekedési és a parkolási feltételek.

Jó ütemben halad az ugyancsak kiemelt, „Zöld nyíl” nevet viselő városi villamosvasút-fejlesztési nagyprojekt, melynek munkálatai 2008 októberében indultak és 2015 májusára fejeződnek be. Eddig elkészültek a kelet−nyugati közlekedési tengely teljes keresztmetszetének komplex kialakításával, a közúti és villamosvasúti pályaszerkezet és kitérőinek, a jelző- és biztosítóberendezéseknek a teljes rekonstrukciójával. A pályabővítés során Felső-Majláthig 1,4 kilométeres szakasz épült meg és a tervezett 31, alacsonypadlós, korszerű villamos járműszerelvény gyártása és szállítása is folyamatban van. A beruházás teljes költsége 37,658 milliárd forint, melyhez − a 3,95 milliárdos önrész mellé − 33, 8 milliárd forint uniós forrást sikerült pályázattal megszerezni.
A szociális, egészségügyi és kulturális szolgáltatások javítását szolgálja a három bölcsődében és két egészségházban tavaly elvégzett épületrekonstrukció és szolgáltatásfejlesztés, valamint az idén decemberre megvalósuló Fűtőmű-Science Múzeum és Művészeti Központ. A bölcsődék korszerűsítése közel 83 millió forintos támogatással 91,5 millió forintba, míg a két, a XXI. század minőségi követelményeinek megfelelően felszerelt egészségcentrum kialakítása 430 millióba került: ebből 386 millió forint a vissza nem térítendő forrás.
A művészeti központ, amellyel egy innovatív, komplex szolgáltatásokat nyújtó, önkormányzati alapítású közösségi intézmény jön létre, 1,9 milliárd forintból valósul meg, melyből 1,68 milliárd az elnyert összeg és 221 millió forint képezi a saját erőt.
www.napi.hu