A Canterbury Krisztus Egyházi Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak , hogy a dohányosok sokkal inkább a társadalom antiszociális attitűdje és a társadalmi elutasítottság miatt hagyják abba a dohányzást, mint a betegségektől való félelem miatt.

 2008-ban az Egyesült Királyságban elsőként vezették be a cigarettásdobozokon az elrettentő és félelmet keltő képeket tartalmazó cigarettásdobozok forgalmazását, azt feltételezve, hogy az elrettentés hatásos módszer lehet a cigarettázással szemben. Ezzel szemben Dr. Wood és Dr. Noor, a Canterbury Christ Church Egyetem pszichológus kutatói számos kísérlettel igazolták, hogy a félelemkeltő szándékkal a cigarettásdobozokra nyomtatott képeknek valójában nincs valódi elrettentő hatása. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az emberek sokkal inkább a társadalmi elutasítottság következtében teszik le a cigarettát.

„Nehéz pontosan meghatározni, hogy valójában mennyre lehetnek hatásosak az elrettentő grafikus képek a cigarettásdobozokon ezért több modellből álló megközelítéssel kezdtük a vizsgálatokat. A dohányzásról való leszokás négy elméleti tényezőjének egyszeri és kombinált hatásait kezdtük vizsgálni” – mondta el Dr. Wood.

„A leszokásban a dohányosok és a nem-dohányosok közötti kapcsolat egy rendkívül fontos tényező, amit a korábbi kutatások során teljesen figyelmen kívül hagytak. A felméréseink eredményeiből pedig az derült ki, hogy éppen a nemdohányzók negatív hozzáállása és rosszallása váltja ki a legtöbb hatást a dohányosokból” – tette hozzá Dr. Noor.

www.betegszoba.hu