A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat Kulcs Magazin című lapja az OVB szerint azzal sértett jogszabályt, hogy az egyik cikknél nem jelezte, hogy az fizetett politikai hirdetés, továbbá azt sem, hogy annak ki a megrendelője.

 A médiatörvényre hivatkozva marasztalt el egy megyei önkormányzati lapot az Országos Választási Bizottság pénteken egy helyi időközi polgármester-választással kapcsolatban.

A mostani, egyhangú döntésnek azért van jelentősége, mert a két év múlva esedékes választásokon várhatóan számos hasonló beadványt kell majd tárgyalniuk a választási bizottságoknak.

A történtek előzménye, hogy a BAZ megyei Sajószögeden április 22-ére időközi polgármester-választást írtak ki a korábbi településvezető halála miatt. A jelöltállítási határidő pénteken (március 23-án) délután négy órakor jár le, így egyelőre nem tudni hány hivatalos jelölt lesz, de az eddigi jelzések szerint a Fidesz-KDNP és a Jobbik is jelöltet kíván állítani.

A Jobbik megyei alelnöke, Pasztorniczky István szerdán nyújtott be kifogást a megyei választási bizottsághoz jogsértést vélelmezve amiatt, hogy a Kulcs Magazin legutóbbi számában egész oldalas cikket közöltek a kormánypárt jelöltjeként bemutatott Gulyás Mihályról, ám más, a választáson indulni szándékozó politikusról nem.

A megyei választási bizottság a beadványt azonban áttette az OVB-hez, mert úgy ítélte meg, a kifogás elbírálásra az jogosult, tekintettel arra, hogy a lap nem csak a megyében, nyomtatott formában jelent meg, hanem az interneten is, így országos hatáskörű médiumnak számít.

Az Országos Választási Iroda, még az OVB ülése előtt megkereste a magazin felelős szerkesztőjét, akitől egyebek mellett azt a tájékoztatást kapták, nem tervezik más jelöltek bemutatását, tekintettel arra, hogy a cikk fizetett politikai hirdetésként került az újságba.

Borbély Andrea, a Jobbik OVB által delegált tagja erre utalva arra mutatott rá, hogy a cikkből nem derül ki, hogy az egy fizetett politikai hirdetés, és az sem, hogy a közzétételnek ki a megrendelője, pedig ezt a médiatörvény előírja.

Hasonló állásponton volt Litresits András, az MSZP által delegált OVB-tag is, aki szerint mindkét megjelenés esetében, tehát a nyomtatott és az internetes változat esetében is meg kell állapítani a jogsértést.

Bozsóki Éva OVB-tag álláspontja szerint a testületnek azért is kell a mostani beadvánnyal komolyan foglalkoznia, mert két év múlva választások lesznek, és – mint fogalmazott – ha most nem teszik helyre ezeket a dolgokat, akkor ennek nagyon súlyos következményei lehetnek a választások során, amikor tömegével érkezhetnek majd hasonló beadványok.

Az OVB jelen lévő nyolc tagja végül azért marasztalta el a megyei önkormányzat magazinját, mert az megsértette a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseit.

A testület felhívta a szerkesztőség figyelmét arra is, hogy jogszabályi kötelezettségét a jövőben ne mulassza el, továbbá kötelezte a szerkesztőséget arra, hogy az OVB határozat rendelkező részét a következő lapszámban tegyék közzé.

Az OVB ugyanakkor elutasította a beadványozó további kéréseit, utalva arra, hogy a jogsértést nem az ő, hanem az OVI által bekért nyilatkozatok, „új tényállások” alapján.