Már az osztrák ügyészség foglalkozik a felső-ausztriai Kremsmünster bencés apátságban állítólag lezajlott erőszakos cselekmények aktájával – írja az osztrák Profil című lap. Az apátság diákjai közül a lap szerint 40-en tettek panaszt az állandó verések, szexuális zaklatások és fegyverrel való fenygetés miatt. Az ügy középpontjában a 78 éves Alfons August Mandorfer – Alfons atya – áll, aki 1970-tól 1996-ig kollégiumvezetőként és zenetanárként dolgozott az intézménynél.

 

A kilencvenes évekig a Kremsmünster bencés apátság több száz kolostori diák számára maga volt a pokol – idézi a Profil cikkét a Vienna Rádió Online oldal.

A beszámoló szerint a diákok rendszeresen erőszakos cselekményeket szenvedtek el, szexuálisan zaklatták és fegyverrel is fenyegették őket. A szadista rendszer élén egy pedofil, állig felfegyverzett szerzetes állt, a most 78 éves Alfons atya, akit most bírósági eljárás fenyegeti – teszi hozzá az írás, amely szerint az ügy bírósági aktái a Profil birtokába jutottak.

A felső-ausztriai hatóságok az ügyészség megbízásából másfél éven keresztül nyomoztak és 40 feltételezett áldozatot hallgattak ki. Az ő beszámolóik alapján helyenként sokkoló jegyzőkönyvet vettek fel, amelynek hitelességét még az ellenoldal ügyvédjei sem vonnak kétségbe – írja a Profil. A kremsmünsteri apátság tizenkét feltételezett erőszaktevője ellen folyt eljárás, de tizenegyet – elévülés miatt – megszüntettek.

Egy maradt csak, amely a 78 éves Alfons atyával, azaz August Mandorferrel kapcsolatos. A férfit, aki 1970-tól 1996-ig kollégiumvezető, prefektus valamint zenetanár volt az apátságnál, a Profil felfegyverkezett szerzetesnek nevezi, aki a szobájában éveken keresztül egy Glock márkájú pisztolyt valamint egy Winchester fegyvert tartott illegálisan és ezzel fenyegette a gyerekeket. Tavaly foglalták le a Winchestert, miután a jelenlegi apát Ambros Ebhart kihívta a rendőrséget.

Az ügyészség jelenleg a pszichológiai jelentésre vár, amely tisztázza, hogy a feltételezett áldozatok hosszútávú károsodást szenvedtek-e, amiről az érintettek és résztvevők meg vannak győződve. A 1200 oldalas bírósági akták a lap szerint arról tanúskodnak, hogy egy értelmetlen erőszakrendszer működött az apátságban, amely önállósította magát.

Az áldozatok, akik a gyermekkori eseményekre bosszúvágy nélkül világítanak rá egy „háború utáni koncentrációs táborról” beszélnek. Az erőszakos rituálék valótlan vagy teljesen indokolatlan okokból helyenként kivégzésekre emlékeztettek: tíz, tizenkét éves gyerekeknek le kellett térdelniük, vagy „imapozíciót” felvenniük, mielőtt bántalmazták őket. Mindez az osztálytársaik zokogása közben, akiknek a nevelő megparancsolta, hogy ütlegeljék a „bűnöst”.

A Profil az egykori diákok vallomásaiból is idézett. „N. atya brutálisan megvert. A számtalan ökölcsapás egyikétől a fűtőtestnek estem. Ettől egy erősen vérző seb lett a fejemen … egyedül kellett a helyi orvoshoz mennem. A seb nyolc öltéssel lett összevarrva. Mandorfer atyához és K. atyához annyit tudok hozzáfűzni, hogy ők ketten naponta ütöttek gyerekeket. Kínzás alvás-, ételmegvonással is volt. Tudomásom szerint más gyerekek is sérültek meg súlyosan” – mondta az egyik diák.

„15 éves voltam. Úgy volt, hogy vagy állva vagy az ölébe ülve levetkőztetett. Ezután orálisan közösült velem az orgazmusig. A szájába kellett lövellnem és ő lenyelte a spermát … továbbá emlékszem arra, hogy gyakran megesett, hogy orális közösülés közben egy 10-15 centiméter hosszú tárgyat helyezett a végbélnyílásomba és ide-oda mozgatta. Nekem is bele kellett nyúlnom a nadrágjába és az izgalomba lévő péniszét maszturbálni, egészen az orgazmusig … ezek által a cselekmények által különleges státuszom volt nála és jól ment sorom” – mondta egy másik diák.

Az ügyészség a beszámoló szerint Alfons Mandorfert többek között kínzással, a fegyvertartási törvény megszegésével, súlyos testi sértéssel, fiatalkorúak szexuális zaklatásával, nemi erőszakkal és hatalmi viszonnyal való visszaéléssel gyanúsítja. hvg.hu