Március végéig írják ki azokat  a pályázatokat, amelyekkel lecserélik vagy megújítják az összes fővárosi és megyei kórház igazgatóját és gazdasági igazgatóját. Az állam az év elejétől vette át a 12 budapesti és 34 megyei fenntartású kórház fenntartását. Az új kórházvezetőktől egyértelműen azt várják, hogy szigorúan gazdálkodjanak, és öncsonkításra is képesek legyenek, azaz a jól működő térségi, országos egészségügyi rendszer érdekében le tudjanak mondani egy-egy osztályról. Irányadó lesz, milyen adósságot halmozott fel az intézmény és ez mennyiben múlt a menedzsment rossz döntésein.

 

Az egészségügyben a kórházigazgatók és gazdasági igazgatók viszonylag jól fizetettnek számítanak. Bérezésük – eddig legalábbis – a kórház méretétől és ágyszámától függött. A kisebb kórházak vezetői bruttó 700-800 ezer forint körül keresnek, de a legnagyobb intézmények vezetőinek fizetése bőven meghaladja az egymillió forintot.

Budapesten az Egyesített Szent István és Szent László kórház, a János-kórház és a Péterfy számít a legnagyobbnak. Ezeknek az intézményeknek a vezetői 1,5 millió forint körül keresnek. Egy orvos érdekképviseleti körökből lapunk birtokába került kimutatás szerint egymillió forint fölött keres a Szent Imre, a Jahn Ferenc, a Károlyi Sándor, az Uzsoki, a Bajcsy-Zsilinszky kórház igazgatója is.

Méretében megközelíti a legnagyobb fővárosi kórházakat több megyei intézmény, így Miskolc, Székesfehérvár, Győr, Gyula vagy Debrecen kórháza. Az országban a legnagyobb kórház egyébként nem Budapesten van, hanem Nyíregyházán. Ott a megyei Egészségügyi Holdingban egyesült a nyíregyházi, a mátészalkai, a fehérgyarmati és a nagykállói egészségügyi intézmény.

Ha azt nézzük, hogy egy több milliárd forint költségvetésű intézmény vezetése milyen felelősséggel jár, ezek a fizetések nem is számítanak túl magasnak. Épp februárban vették őrizetbe Kiss Zoltán Tamást, a nyíregyházi Egészségügyi Holding (EH) Zrt. vezérigazgatóját hűtlen kezelés gyanújával, mert a gyanú szerint szabálytalanságok történtek egy vezérlési-irányítási számítógépes program és egy automata gyógyszerelő rendszer beszerzésénél.

Ha az igazgatókat a mostani pályázaton lecserélnék, az jelentős kiadással járhat, hiszen komoly végkielégítéseket kell fizetni. A Nefmi ezzel kapcsolatban kérdésünkre csak annyit közölt, hogy erről még előzetes kalkulációk nem készültek, de a kérdésben a jogszabályoknak megfelelően fognak eljárni.

Nagy változások egyébként a kórházigazgatói karban nem várhatók. Már csak azért sem, mert viszonylag kevés olyan egészségügyi szakember van, aki képes kórházat vezetni, van kellő tapasztalata és egészségügyi menedzseri végzettséggel is rendelkezik. Bár eddig a pályázati feltételeknél nem volt előírás, hogy orvos legyen a leendő igazgató (általában csak felsőfokú és egészségügyi menedzseri végzettséget követeltek meg), a legtöbb intézménynél ma is orvos a vezető. Forrásaink ezzel kapcsolatban azt mondták: Magyarországon nagyon nehezen képzelhető el, hogy egy közgazdász vagy gazdasági szakember legyen a kórházigazgató, mert őt a főorvosok egyszerűen nem fogadnák el, és ő sem értené a kórház működését, emiatt nem tudná ellenőrizni minden kiadás szakmai indokoltságát-írja az index.hu