Az Amelia Earhart-ügy   http://juharizsuzsanna.blog.hu/

Amelia Earhart, a világhírű pilótanő , a Földet akarta körbe repülni, amikor 1937-ben eltűnt a Csendes-óceán felett. A TIGHAR-program – 75 évvel a tragédia után – egy lakatlan sziget közelében a víz mélyét kutatja át repülőgépe roncsait keresve.
A Kiribati köztársasághoz tartozó Nikumaroro-sziget közelében kutatják át a tenger mélyét. A szakértők ugyan azt feltételezik, hogy Earhart Lockheed „Electra” kétmotoros repülőgépéből kifogyott az üzemanyag és a Howland-szigetnél csapódott a tengerbe, de Ric Gillespie, a TIGHAR (The International Group for Historic Aircraft Recovery, Történeti Repülőgépek Felkutatásának Nemzetközi Csoportja) igazgatója elképzelhetőnek tart egy másik forgatókönyvet is. Lehetséges, hogy a kifogyóban lévő üzemanyag miatt Earhart és navigátora, Fred Noonan eredeti célpontjuktól 482 kilométerrel délebbre próbált leszállni egy lakatlan szigetre. Amelia ugyanis valóban a Howland-szigetet akarta elérni, de repülés közben rádión azt közölte, hogy a Gardner- (ma Nikumaroro-)sziget felé repül. Gillespie szerint a kortársak is így vélekedhettek, mert az eltűnést követő napon a Nikumaroro-szigetnél keresték Earhartékat, de csak a levegőből.
Azóta kilenc régészeti expedíció kutatta át a szigetet és találtak is hajótöröttek jelenlétére utaló leleteket, de ezekből egyértelműen nem lehetett a személyazonosságukat azonosítani. Levéltári adatok utalnak arra, hogy Nikumaroron 1940-ben megtaláltak egy nő részleges csontvázát és valamilyen tábor nyomait. Gillespie a Discovery Newsnak elmondta, hogy megtalálták a dokumentumban említett tábor helyét, ahol a feltárások olyan tárgyakat hoztak napvilágra, amelyek egy amerikai nő 1930-as évekbeli jelenlétére utaltak. Ennél biztosabbat azonban nem tudtak megállapítani.
Most Earhart repülőgépének darabjait próbálják megtalálni a Hawaii Egyetem R/V Ka Imikai-O-Kanaloa kutatóhajójával. Nyolc nap alatt többsugaras szonárral feltérképezik a tengermélyet a sziget nyugati részén, majd az oldalpásztázó szonárral jelölik ki azokat a célpontokat, amiket azután a kamerával és két kezelőkarral felszerelt távirányítású robottal (Remote Operated Vehicle/ROV) vizsgálnak meg közelebbről.
A keresés helyét egy különös fotó határozta meg. Amelia eltűnése után három hónappal a sziget nyugati részén lefotóztak egy tárgyat, ami a vízből állt ki. A képet alaposan tanulmányozták és arra a következtetésre jutottak, hogy az nagy valószínűséggel a Lockheed Electra egyik futóműve. Képek és térkép: TIGHAR-program
Karosszékben: Amelia Earhart a nők közül elsőként repülte át egyedül az Atlanti-óceánt és több repülési csúcsot is felállított, noha 1918-ban ő is elkapta a spanyolnáthát, aminek szövődményeiből sohasem gyógyult fel teljesen. Élete tragikus végéig kínzó fejfájások és krónikus orrüreggyulladás gyötörte… 75 éve halott, de újra és újra előveszik az Amelia Earhart-ügyet. Ha megtalálnák repülőgépe maradványait, nagy előrelépés lenne.