Több francia nagyváros  is arra készül, hogy a jövőben kitiltsa útjairól a szennyező járművek bizonyos kategóriáit. A párizsi Le Figaro szerint a francia hivatalos közlönyben már meg is jelent az a rendelet, amely előírja, mekkora bírságot lehetne kivetni azokra, akik a tiltás hatályba lépése után megkockáztatnák a behajtást. A behajtási tilalmat megszegő kamionokra, autóbuszokra és más nehézjárművekre 135 eurós, a többi járműre 68 eurós bírságot szabnának ki.

 

Eddig nyolc francia város jelezte, hogy kész részt venni a forgalomkorlátozásban azzal, hogy kizárják útjairól a legszennyezőbb járműveket. A listát Párizs, a főváros vezeti, de jelentkezett a kísérletre Saint-Denis, Bordeaux, Lyon, Grenoble, Clermont-Ferrand, Nizza és Aix-en-Provence is. Az állami hatóságok irányításával júliusig kell kidolgozniuk a végrehajtás részleteit; ezután hároméves programot indítanak a jobb levegőjű elsőbbségi körzetek (ZAPA) létrehozására.

Előzetes hatástanulmányokat végeznek
Joelle Collosio, a projektet felügyelő környezetvédelmi- és energiaügynökség (ADEME) levegőminőségi csoportjának főnöke elmondta, hogy a nyolc város jelenleg tanulmányokat folytat a lehetséges forgatókönyvek tekintetében. A városi tanácsok választottjainak arról kell dönteniük, hogy milyen, a levegőt túlzott mértékben szennyező járművek válnának nemkívánatossá.

Denis Baupin, a fenntartható fejlesztéssel foglalkozó párizsi hivatal ökológusa szerint főleg a dízelmotorok lehetnek érintettek. Christian Scholly, a francia Automobilklub igazgatóhelyettese hozzátette, hogy a kategórián belül a városi tanács választott tagjai szabják meg a követelményeket, de a már kiszivárgott terveket is aggasztónak tartja.

A járművek nagy része nem felel meg a feltételeknek
Az ismert elképzelések szerint az autóbuszok 64 százaléka, valamint a kamionok és más nehézjárművek 57 százaléka nem lenne jogosult közlekedni a védett városi területeken. A korlátozás a könnyű haszonjárművek és a személyautók 38 százalékát érintené. Az előkészítés időszakában fogják kijelölni az elsőbbségi körzetek határait is. Lesz olyan, amely egy egész várost foglal magában, mások csak néhány kerületet, de olyan is lesz, amely túlmegy egy-egy település határán. A tilalom időtartamát és a bevezetés ütemét csak ezután dolgozzák ki.

A projekt legfőbb célja a lakosság egészségének védelme. Egy, az Európai Unió 25 tagállamáról készült 2005-ös felmérés szerint Franciaországban évente csaknem 42 ezren halnak meg a levegőszennyezés és a mikrorészecskék okozta betegségek miatt. Egy másik franciaországi felmérés szintén riasztó eredményt hozott: a harminc éven felüli francia lakosság körében a várható élettartam Párizsban átlagosan 5,8 hónappal, Marseille-ben 7,5 hónappal, Bordeaux városában pedig 5 hónappal csökkent a légszennyezettség miatt.