Orbán a válságban erősödik

A nemzeti büszkeség mindenek előtt  címmel közölt cikket Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki ünnepi beszédéről a La Libre Belgique című brüsszeli napilap szombati számában. A középtől némileg jobbra állónak tekintett lap munkatársa, Stéphanie Grofils a cikkben feltette a kérdést: kettős játékot játszik-e a miniszterelnök?  Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kedden José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökhöz írt levelében amellett kötelezte el magát, hogy válaszol a bizottság – Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárásokban is jelzett – aggodalmaira. Az ünnepi beszédben azonban a kormányfő „hősnek és Magyarország védelmezőjének mutatta magát a gonosz európai bürokratákkal szemben”.

A szerző értékelése szerint Orbán Viktor beszédében számos unióellenes megjegyzést tett, bár ezeket később enyhítette, és „a gonosz szerepét az euróövezeti adósságválságra osztotta”.
A cikk idézte Barroso előző nap napvilágot látott véleményét az EU-t a régi szovjet rendszerhez hasonlítókról, és úgy vélte, hogy „tavaly a magyar kormányfő tavaly nem habozott az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlítani”.
Orbán Viktor ma olyan mértékben uralja Fideszt, hogy abban nincsenek említésre méltó frakciók – írta a Foreign Policy magazin portálján pénteken közölt, Magyarország pitbull miniszterelnöke című terjedelmes blogjában James Kirchick.
„Viktor nagyon eltökélt, és a kemény fegyelem híve. Nem túlságosan valószínű, hogy a Fidesz szétesne” – vélekedett a szerző által megszólaltatott egyetlen amerikai interjúalany, Mark Palmer volt budapesti amerikai nagykövet.
„Egy dologban bírálók és hívek egyaránt egyetértenek: abban, hogy válságban Orbán erősödik. Ez a harcias hozzáállás mély kútforrásokból merít Magyarországon, amely egykor egy hatalmas birodalom fölött uralkodott, és számtalan nemzeti megaláztatást szenvedett el a múlt században” – vélekedett Kirchick, akinek magyar interjúalanyai túlnyomórészt nem a kormány szimpatizánsai közül kerültek ki.napi.hu