Torpedóóóóóóóó. Gyurcsányék bajban

Egy  új törvény javaslat  biztosan megtorpedózza majd Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti frakcióalapítását. Szabályozás ugyanis kimondja, hogy csak a választáson parlamentbe jutott pártoknak lehet frakciója. Az MSZP-ből kivált tíz DK-s képviselőknek áprilisban járna le az a hathónapos moratóriuma, amit a függetlenként kell eltölteniük. Az új jogszabály azonban várhatóan már ezt megelőzően hatályba fog lépni.

 

Ha nem alakíthat frakciót, a Demokratikus Koalíció nemzetközi szervezetekhez fordul segítségért, valamint a demokratikus oldal minden erejét segítségül hívja az ügyben, reagált a hírre Varju László pártigazgató. A politikus az MTI-nek azt mondta: az MSZP-ből tavaly kivált tíz képviselő októberben jelentette be, hogy frakciót kívánnak alakítani, a házbizottságtól visszaigazolást kaptak arra, hogy erre hat hónap elteltével sor kerül. „Ha a Fidesz bármilyen ok miatt úgy dönt, hogy ezt visszamenőleges jogalkotással megakadályozza, akkor számolnia kell az ügy nemzetközi vonatkozásaival is”.

A frakcióalakítást nemcsak ezzel szigorítják, hanem a létszámkorláttal is. Míg most a 386 képviselőből már 10 alapíthat képviselőcsoportot – vagyis a megválasztott képviselők 2,6 százaléka –, addig a most benyújtott törvényjavaslat szerint minimum 12 fő – vagyis a leendő 199 képviselőnek 6 százaléka – kellene egy frakcióhoz. Ez alól az országos listán mandátumot szerzett pártok felmentést kaphatnak. Akit kizárnak egy frakcióból, az a mostanihoz hasonlóan hat hónapig független lesz, mielőtt képvielőcsoporthoz csatlakozna. index.hu