Kizárták a roma újságírókat a Kossuth-díj átadásáról

A So si? (Na, mi van? ) nevű, roma értelmiségieknek szóló internetes újság újságíróit az előzetes egyeztetés ellenére sem engedték be a Parlamentbe, hogy tudósítsanak Szentandrássy István roma származású (képünkön) festőművész kitüntetéséről.

 

„Tucatnyi telefon és e-mail után az Országgyűlés Hivatala sajtóosztályának munkatársa azzal szakította meg beszélgetésünket: „Ilyen orgánum, hogy sosinet.hu – nem létezik, és nem engedélyezzük a belépést”. Hiába hivatkoztunk az e-mailes egyeztetésre és engedélyezésre, egy másik munkatárs (a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságának munkatársa) szerint a vezetés az utolsó pillanatban meggondolta magát, és ez ellen nem lehet mit tenni” – olvasható a sosinet.hu-n.

A roma értelmiségieknek szóló weboldal három éve létezik, újságíróik Szentandrássy István roma származású festőművész Kossuth-díjának átadásáról szerettek volna tudósítani, mivel mint írják „számunkra ugyanis fontos, hogy pozitív példákat mutassunk be, s rettentő mód büszkék vagyunk rá”.

A sosinet.hu cikke szerint a KIM munkatársával való telefonos és e-mailen folyó egyeztetések után szerda reggel kapták meg az utolsó megerősítést, hogy engedélyezték számukra a belépést a Parlamentbe. Ezt követően egy órával a Kossuth-díjak ünnepélyes átadása előtt megjelentek az Országház előtt, ám a beléptető kapunál kiderült, hogy sem a meghívottak, sem a sajtósok számítógépes listáján nem szerepelnek. Hiába mutatták be a levelezést, nem engedték be őket. index.hu