Vagy húsz teljesen megtömött  vagonnal indult el szerda délután Budapestre Varsóból a vonat, amely a március 15-i állami ünnepségre hozza az Orbán Viktorral szimpatizáló lengyel tüntetőket. A Budapest térkép hiánycikk lett Varsóban.

 

A javasolt költőpénztől kezdve a lesétálandó kilométerek számáig minden fontos tudnivalóra felkészítik a budapesti nemzeti ünnepre induló lengyeleket a Nagy utazás címmel indított lengyel honlapon. Az Index múlt héten írta meg, hogy a Gazeta Polska című lengyel jobboldali hetilapban megjelent felhívás a magyar kormány melletti szimpátiatüntetésre buzdítja a lengyeleket. Varsóból különvonat indul emiatt Budapestre, de a szervezők szerint jönnek majd buszokkal, kocsikkal is, óvatos becslések szerint is akár összesen kétezren.

A vonatúton a szervezők ígérete szerint a résztvevők frissítőket kapnak majd és egy üveg magyar bort is. Lehetőségük lesz arra is, hogy beszélgessenek az utazás közben a Gazeta Polska főszerkesztőjével Tomasz Sakiewicz-zel. Az oda-vissza vonatút 340 zlotyiba, azaz nagyjából 24 ezer forintba kerül a honlapon olvasható információ szerint.

Tömve a vonat
A vonat szerdán 13:45-kor indult Varsóból, és Kielce, Krakkó, Tarnów és Nowy Sącz érintésével március 15-én reggel 6 óra 50 perckor érkezik meg a Nyugati pályaudvarra. Az Index információi szerint 18-20 vagon indult el teljesen megtömve, nem tudni, hogy fognak tudni felszállni az útba eső vidéki állomásokról. Nagyon sok újságíró volt kint az állomáson, a Reuterstől is jöttek, a részvevők szívesen nyilatkoznak-írja az index.hu