Saját bevételeinek növelésével, illetve  70-80 dolgozó elbocsátásával igyekszik pótolni a költségvetési támogatás csökkentésével keletkezett hiányt a Miskolci Egyetem (ME).

 

Az elmúlt két évben hétmilliárdnál is több állami támogatást kapott az egyetem, az összeget azonban idén 6,545 milliárd forintban állapították meg – közölte Patkó Gyula rektor a minap.hu-val. Ugyan az intézmény saját bevétele emellett 5,054 milliárdról 8,275 milliárdra nő idén, megszorító intézkedéseket kell bevezetnie az egyetemnek, a saját bevételekből ugyanis a tehetséges diákokat is szeretné támogatni az intézmény.
A csoportos létszámleépítés körülbelül 70-80 embert érinthet, ez a foglalkoztatottak öt százalékát teszi ki. „Hogy konkrétan kiktől válunk meg, a március 28-ai ülésen derül ki. Ha a saját bevételeinket sikerül növelni, akkor kevesebb munkavállalónak kell felmondanunk” – mondta Patkó Gyula. Az eddigi elképzelések szerint 15-18 oktatóval csökkenhet a tanári kar, a többséget a technikai dolgozók alkotnák. Közülük is elsősorban a részfoglalkoztatottakat, valamint a nyugdíjkorhatáron túli munkásokat bocsátják el.

Debrecenben és Pécsett is elbocsátanak
A Debreceni Egyetem 90 dolgozóját készül elküldeni. Fábián István rektor közölte: a 2012-re vonatkozó felsőoktatási keretszámok miatt több mint kétmilliárd forinttal kevesebb állami támogatást kapnak, ez az oka a változásnak.
A Pécsi Tudományegyetemen tavaly decemberben 45 ember elbocsátásáról döntött. A Szenátus elé tárt tervezet szerint idén egy újabb leépítés várható.