A lap birtokába jutott belsős  jegyzőkönyvekből kiderül, hogy évek óta gyakorlat lehet a lejárt szavatosságú hús és egyéb termékek értékesítése a multinál, és erről maguk a dolgozók tettek bejelentést a Tescónál – közölte a Magyar Nemzet. Az újság egy 2010. márciusi, „Bizalmas” jelzésű meghallgatási jegyzőkönyv tartalmából hoz részletet, amelyben egy baromfit árusító eladó arról számolt be, hogy a hamarosan lejáró szavatosságú tálcás húst kibontották, hogy darabra és kilóra eladható termékként túladhassanak rajta. Mindezt vezetői utasításra tette.

 

Egy tavaly júliusban kivizsgált dolgozói bejelentés szerint pedig az egyik Tesco áruház maximum ötvenezer forintig selejtezhet zöldségosztályán, így a selejtezésre váró termékeket gyakran összekeverik a friss termékekkel – írta a Nemzet.

A Vidékfejlesztési Minisztérium már jelezte, hogy vizsgálatot rendeltek el a Tesco ellen, miután a Hír TV-nek nevük elhallgatását kérő Tesco-alkalmazottak elmondták, a vállalatnál lemossák a romlott húsokat, és úgy kínálják a vásárlóknak.

A Tesco cáfol és örül

A vállalat vezetése határozottan visszautasítja azokat a név nélkül terjesztett állításokat, amelyek az élelmiszerbiztonsági szabályok szándékos megsértéséről szólnak. A társaság „tiszta lelkiismerettel üdvözli a hatóság bejelentését, amely szerint átfogó ellenőrzést indítanak”.

A hétvégén már három áruházat megvizsgáltak, és nem találtak hiányosságokat. Az áruházlánc vállalat vezetése soha semmilyen szabályszegésre nem adott utasítást.

Amennyiben egyedi szabálytalanságokra bármilyen témában fény derült, azok egyedi, elszigetelt esetek voltak, és minden esetben következményekkel jártak – olvasható a Tesco közleményében.

Forrás: MTI/Magyar Nemzet