Közleményben reflektált Halmai  Gyula a Holding fizetett hirdetésére. Szerinte Vécsiék a magyarázhatatlant magyarázzák.
„A Miskolc Holding Igazgatósága a közelmúltban sajtótájékoztatón és nyílt levélnek álcázott fizetett hirdetésben próbált magyarázkodni az országos botrányt kiváltó jutalmazásokról és utólagos prémiumkitűzésekről. A magyarázkodás fő csapása szokott módon „azelmúltnyolcév” irányában zajlott; régen minden rossz volt, most pedig már minden jó, és mi már megérdemeljük… Akkor miért is kell visszafizetni? 

 

A nyílt levélnek álcázott fizetett hirdetés állításaira szeretnék néhány észrevételt tenni:

– 2010. szeptember 30-i fordulónappal a Holding régi szakemberei, de már az új Holding Igazgatóság felállása után készített novemberi jelentése alapján a tagvállalatok összegzett mérleg szerinti eredménye + 534.146 eFt volt.

– 2011. februárjában a Holding új vezérigazgatója Szabó Tamás és új igazgatósági elnöke, Márkus Endre a tagvállalatok 2010. évi várható összegzett eredményét + 285 millió forintra becsülte az új Felügyelő Bizottság számára készített jelentésében.

– Szabó Tamás és Márkus Endre leváltását követően az új Elnök-vezérigazgató Vécsi György irányításával a 2010 évi új eredmény 2011. júniusra -1.334.574 eFt konszolidált veszteségre „alakult” – amúgy visszamenőlegesen…?!

Végül még néhány szakmai észrevétel: egy elismert vállalatcsoport vezetőitől minimálisan elvárható lenne, hogy az alapvető számviteli fogalmakkal tisztában legyenek – különösen nyílt levélben; nincs olyan, hogy „mérlegeredmény”, az eredmény és a hiány nem összevethető fogalmak! Nem korrekt és szakszerű az előző vezetői kör juttatásait összevetni a jelenlegivel, amennyiben az előzőeknél a „normál” jövedelemmel összeadásra kerül a kirúgásukkal kapcsolatos kifizetések egyszeri összege is (amelyet egyébként 98 %-os adó terhelt), az újak esetében nem szerepel mindenki, vagy nem teljes évi jövedelemmel és ami a legnagyobb tétel: a december 23-án utólagosan legalizálni próbált éves prémiumok összege (amely értelemszerűen a 2011-es évet terheli és önmagában meghaladja a 100 millió forintot!) „véletlenül” szintén kimaradt – ennyit az összehasonlításról…

Javaslat: az immár harmadik szereposztásban működő Igazgatóság térjen vissza feladatához, a jövőben politizálás helyett a vállalatok szakmai irányítására és a tulajdonos önkormányzat, a város szolgálatára törekedjen. Önmaga dicsérete, vitatható döntéseinek magyarázgatása helyett a jövő kihívásainak igyekezzen megfelelni – hol van az új stratégia, új elképzelések, elnyert pályázatok?

tisztelettel: dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt Elnök-igazgatója 2006-2010″
eszakonline.hu