Tartalma: meghívó Feladó : az 1. információban szereplő Kormos Gyula Címzett: Lendeczky László Miskolc […]F. tájékoztatja C-t, hogy 1989. február 15-én a Mindszenthy Plébánián misét koncelebrálnak a Magyar Cserkész Szövetség Borsod megyében működött csapatainak elhunyt tagjaiért. Ezután ugyanitt volt cserkésztisztek tanácskoznak arról, hogyan lehetne újból megindítani a cserkészetet Miskolcon, ill. Borsodban.
C-t a rendezvényre meghívja. Ezután külön tájékoztatja a címzettet, hogy az Új Ember február 12-i számában hirdetést jelentetnek meg, de kihangsúlyozza, hogy: abban csak a miséről lesz szó, február 12-én előzetes konzultációt tartanak a feladónál.
Kéri, hogy Lendeczky írja le néhány pld.-ban a meghívót és küldje el ismerőseinek.

 

Intézkedés:
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a megyei PB első titkárát tájékoztatjuk.

3. K/3 12-14
Feladó: dr. Kelemen András Székesfehérvár
Címzett: dr. Furmann Imre
F. megküldi címzettnek az MDF – mint párt alapszabály – tervezetét.

Intézkedés:
– a tervezet másolatát megküldjük – szóbeli megbeszélés szerint – a BM ÁB Min[inszter]h[elyettesi] Titkárság napi jelentő csoportjának;#
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

látta: készítette:
Kolok Péter r. ezredes Szuhár Dezső r. fhdgy.
főkapitány áb. helyettese tájékoztató tiszt

1989. január 16.

R-204-18/1-6/1989. Szigorúan titkos!

II. 1989. 01. 16. (6)

1. HÜ 12-14
1989. január végén, február elején NSZK-ból hazalátogat Bodnár Gábor a Cserkész Világszövetség egyik vezetője. A katolikus egyház javaslatát figyelembe véve 15 fő fiatal fiút akar kivinni magával az NSZK-ba, abból a célból, hogy ott bevezesse őket a cserkész mozgalomba és kiképzésük után hazatérve ők lennének a megalakuló cserkész szervezetek ifjúsági felelősei.

Intézkedés:
– megállapítjuk, hogy pontosan mikor, mely területről, kiket akar kivinni;
– a BM III/III. Csoportfőnökséget tájékoztatjuk.

2. HÜ 12-14
– az 1989. 01. 09-i táviratunk első információjához:
Dr. Iván Géza elmondta kapcsolatunknak, hogy január 20-a után a miskolci NME-n tagtoborzót fognak tartani. Ismerteti a kisgazdapárt programját, szórólapokat fognak szétosztani az egyetemisták között.

Megjegyzés: hálózatunk mellékelte a szórólapot, az azonos a napi jelentő csoport által is ismert: „a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt ideiglenes vezetőségének irányelvei a pártprogram kidolgozásához” című A/5 méretű, 4 oldalas, I-IV bekezdést tartalmazó anyaggal.
– Dr. Iván Géza felkérte hálózatunkat, hogy ha Budapesten jár, keresse fel a magyar református ifjúsági egyesületet és Iván nevében tegye meg az alábbi javaslatokat: az MRIE-n belül hozzák létre újból a keresztény ifjúsági egyesületet, a szervezésbe ő (Iván) is részt vállalna.
Az egyesületen belül hozzák létre a magyar-amerikai ifjúsági kört, ennek érdekében vegyék fel a kapcsolatot az amerikai magyarság ifjúsági egyesületével, és kérjenek anyagi támogatást. A megbízást azzal magyarázza, hogy tagja az újjászerveződő kisgazdapárt országos vezetőségének és ez irányú elfoglaltsága miatt nem ér rá mással foglalkozni.

Intézkedés:
– kapcsolatunk operatív megfontolásból a megbízást vállalta;
– a BM III/III. Csoportfőnökséget és a vonatkozó részről az MSZMP első titkárát tájékoztatjuk.