Két gyereket gyanúsít a rendőrség a krasznahorkai várban pusztító tűzvész okozásával, írja a bumm.sk. A SITA hírügynökség úgy tudja, 12 és 13 éves fiúkról van szó.

 

Daniel Lipšic belügyminiszter vasárnap közölte: eljárás még nem indult, mivel nagyon valószínű, hogy két olyan személy felelős a keletkezett tűzért, akiknek koruk miatt nincs büntetőjogi felelősségük.

A miniszter hangsúlyozta, csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszöhető, hogy a vár nem égett le teljesen. „A gyors reagálást segítette, hogy a tűzoltók néhány éve itt tartottak gyakorlatot. Nagyon gyorsan és ügyesen sikerült a helyszínre jutniuk, és a leghatékonyabb módszerrel megkezdeniük az oltást” – mondta Lipšic.

A lángok szombat kora délután csaptak fel. Az első helyszíni terepszemle alapján azt állapíthatták meg, hogy bár a vár teljes tetőszerkezete leégett és beomlott, a mennyezet bírta a terhelést és a lehetőségekhez képest megóvta a gyűjteményt. A megmaradt műtárgyakat előbb a váron belül gyűjtik védett helyre, majd valószínűleg a kassai Technikai Múzeum biztosít számukra megfelelő tárlóhelyeket.