Több száz tonna élelmiszert vonnak ki a forgalomból Lengyelországban a népegészségügyi főszolgálat (GIS) döntése nyomán, miután február végén fény derült arra, hogy három cég több mint tíz éven keresztül havonta több ezer tonna nem étkezési sót élelmiszerként adott el egyebek közt hús-, hal- és tejfeldolgozó üzemeknek, illetve pékségeknek.

 

A nem étkezési rendeltetésű, de nem mérgező só felhasználásával előállított készítmények bárhol forgalomba kerülhettek, de az ügyészség nem hozta nyilvánosságra a hamisított sót használó élelmiszer-feldolgozók listáját.

Jan Bondar, a GIS szóvivője a lengyel rádiónak elmondta, hogy a gyanús élelmiszereket az üzletek és nagykereskedések kötelesek visszaküldeni a gyártónak. Hangsúlyozta, hogy az ipari sóban nem találtak veszélyes anyagokat, de az élelmiszerbiztonsági jogszabályok előírják a hamisított élelmiszerek kivonását a piacról. Azt is kiemelte, hogy a csomagolt étkezési só biztonságos termék. A GIS egy hét alatt csaknem 8 ezer ellenőrzést végzett az egész országban.