Leégett Krasznahorka vár‎a

Szombat délután kigyulladt a krasznahorkai vár. A tűz következtében teljesen beomlott a tetőszerkezet, de nemcsak a tető, a vár és a környező erdő is égett. A településen rendkívüli állapotot hirdettek ki. 

 

Szombat kora délután lángba borult a szlovákiai Krasznahorkaváralja fölött magasodó vár. A jellegzetes építmény mellett szinte teljesen felégett a domb is, amelyre a várat építették, számol be a Bumm.sk. Helyszíni jelentések szerint a vár este hat óra körül még füstölt, a tűzoltók oltották azt, míg a környéken már megjelentek az első katasztrófaturisták, akik a feketére égett hegyoldalon, hegyi ösvényeken keresztül próbálnak feljutni a várhoz.

A Parameter.sk internetes oldal helyszíni tudósítója szerint kezdetben hatalmas lángokkal égett a vár, amelynek teljesen beomlott a tetőzete. Nemcsak a vár pusztult el, hanem a vár udvarában levő kápolna is. Csak az északi bástyán maradt meg a tetőszerkezet.

A tűzhöz a rozsnyói, dobsinai, szepsi és kassai tűzoltókat is riasztották, ám nem tudták megfékezni a tűzvészt, a hadseregtől is segítséget kértek. Krasznahorka önkormányzata rendkívüli állapotot hirdetett ki délután háromkor a községben, az embereket a megmaradt értékek mentésére szólítva, írja a Parameter.sk.

Vasik János, a Parameter helyszíni tudósítója az Indexnek elmondta, jelenleg 10-12 tűzoltó egység van a helyszínen, a tüzet nem sokkal ezelőtt eloltották, már csak a tűzfészkek lokalizálása zajlik. Négy óra után a szlovák hadsereg gépe is megérkezett a helyszínre, de már nem volt szükség a bevetésére.

Az elsődleges kárfelmérés szerint a tetőszerkezet teljesen megsemmisült, a várban található kiállítási tárgyaknak egy bizonyos része is odaveszett.

A tűzoltók egyelőre tudták megmondani a tűz keletkezésének okát. Egyelőre csak találgatások vannak, egyesek szerint a tarló kezdett égni, attól kapott lángra a vár szurkos zsindelyteteje, mások szerint az elektromos berendezés hibásodott meg. Meg nem erősített információk szerint fel nem robbant lőszer is van a várban.

Krasznahorkaváralja Szlovákiában, a Kassai kerület Rozsnyói járásában található. A vár nevezetes turistalátványosság Rozsnyó környékén, az épület felújított állapotban, múzeumként is üzemelt. A közeli kempingben nyaranként a szlovákiai magyar egyetemisták szervezete, a Diákhálózat szokott táborokat rendezni.

A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben Bebekekszerezték meg és bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. A vár 1817-ben villámcsapás okozta tűz miatt égett le először.