Együttműködési szándéknyilatkozatot  írt alá a Kínai Népköztársaság harmadik leggazdagabb tartománya, Shandong képviselője és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vezetője pénteken, a miskolci megyeházán.
A Mengyi Roland megyei közgyűlési elnök meghívására Magyarországra érkezett shandongi delegáció a gazdasági és kereskedelmi partneri kapcsolatok létrehozásának szándékával folytatott tárgyalásokat. Ennek eredménye a szándéknyilatkozat, amelyet a közgyűlési elnök, illetve Cui Yuechen, a delegáció vezetője, Shandong Tartomány Népi Kongresszusa Állandó Bizottságának alelnöke írt alá.
A kínai és a magyar fél tárgyalásokat folytatott a tartomány és a megye közötti jövőbeni befektetési, kereskedelmi, ipari, kulturális és oktatási együttműködési lehetőségekről. A tárgyalások értelmében a kínai és a magyar fél hangsúlyt helyez a jövőben a kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok bővítésére, a tőkebefektetések növelésére és a beruházások elősegítésére.
„A magas rangú tisztségviselőkből álló delegáció érkezése Borsod megyébe tükrözi a hazánk iránti befektetői bizalmat a távol-keleti ország részéről” – mondta Mengyi Roland az aláírási szándéknyilatkozatot megelőző beszédében.
Hozzátette: a partnerség kialakítása összhangban van a magyar diplomácia azon törekvésével, hogy a kínai-magyar kapcsolatok gazdasági, kereskedelmi és kulturális szinten is egyre gyümölcsözőbbek legyenek.
Az elnök rámutatott: a megye gazdaságában kulcsfontosságú a vegyipar. Az ágazat jelentősége tovább nőtt annak eredményeképpen, hogy a shandongi központú Yantai Wanhua megvásárolta a BorsodChemet, és további beruházásokat, illetve fejlesztéseket valósított meg, jelentősen javítva ezzel a térség gazdasági és társadalmi helyzetét.
Cui Yuechen, a delegáció vezetője beszédében úgy fogalmazott: a delegáció személyes tapasztalatokat szerzett Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági életéről és infrastruktúrájáról, s ezek, illetve a magyar partnerekkel folytatott tárgyalások alapján, kiváló lehetőségeket látnak a középszintű gazdasági és kereskedelmi, valamint kulturális kapcsolatok további erősítésére, amelyekre a BorsodChem, Kína legnagyobb kelet-közép-európai befektetése is jó példa.
Kitért arra, hogy Shandong tartomány 596 milliárd amerikai dollár értékű bruttó hazai összterméke (GDP) alapján Kína harmadik leggazdagabb tartománya, a GDP-je több mint négyszerese Magyarországénak. Népessége 96 millió fő, több, mint például Németország teljes lakossága (82 millió).
Shandong ad otthont számos jelentős nemzetközi kínai vállalatnak és jól ismert márkának, itt található egyebek mellett a Tsingtao sör gyártója, a háztartási készülékeket gyártó Haier, és a BorsodChem anyavállalata, a Yantai Wanhua központja is.
A megbeszéléseken részt vettek a Kínai Nemzetközi Kereskedelem Ösztönzési Tanács (CCPIT), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) és a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének képviselői is.