A Borsodi Fonó Nemzetközi Folkfesztivállal veszi kezdetét a nyári fesztiválok kavalkádja Miskolcon. A helyszín természetesen továbbra is a diósgyőri vár lesz, habár az átépítés miatt főként a várárokba „szorulnak” a rendezvények.

 

A diósgyőri várban tartott beharangozó sajtótájékoztatón Kriza Ákos, Miskolc polgármestere beszélt a nyári fesztiválok jelentőségéről, és eloszlatta a téves híreket a vár rekonstrukciójával kapcsolatban.

Mint mondta ezúttal nem két, hanem három napos lesz a Borsodi Fonó Nemzetközi Folkfesztivál, amely június 1-3 között várja majd a miskolciakat és a városba látogatókat. A fesztivál nagy múlttal rendelkezik Miskolcon, ezért kiemelten fontos szerepet tölt be, nem csupán a város életében.

– Június a fesztiválok hónapja lesz. Olyan kulturális kavalkád, melynek célja, hogy sokan jöjjenek Miskolcra, a miskolciak is jól érezzék magukat, és mindenki találjon kedvére való programot. A Borsodi Fonó Nemzetközi folkfesztivál nyitja majd a sort a hónap elején, amelynek 16 éve – kisebb megszakításokkal – ad otthont a diósgyőri vár. Külön öröm, hogy a fellépők között lesz a Kaláka együttes is, hiszen eddig nem léptek közönség elé a fonón, így első alkalommal köszönthetjük őket a folkfesztivál színpadán – mondta a polgármester. A Kaláka mellett más húzó nevek is helyet kapnak a programban.

A vár rekonstrukciója okán a várárok lesz az egyik fő helyszíne a Borsodi Fonónak. Az átépítéssel kapcsolatban Kriza Ákos hangsúlyozta, két évig tart majd várhatóan a munka, melynek keretében teljesen megújul a belső vár, és megépül a lovagi tornák tere, ami különösen fontos jelentőséggel bír.

– A két éves rekonstrukció során visszaépül a belső vár, kialakul Közép-Európa legnagyobb lovagterme, megújul a kápolna is, és megépül a lovagi tornák tere, ami nagyrendezvények helyszínül szolgál majd. A legnagyobb konstrukció ez, hiszen még nem volt olyan tér, ahol nagy rendezvényeket lehetett volna rendezni. A vár megújul, ám továbbra is látogatható, sőt az építkezés folyamatába is bepillanthatnak az érdeklődők. A Borsodi Fonó is marad a diósgyőri vár közvetlen környezetében – hangsúlyozta Kriza Ákos.

A Borsodi Fonót 1978-ban rendezték meg először, akkor még a Gárdonyi Művelődési Ház parkjában. 16 évvel ezelőtt azonban a rendezvény átköltözött a várba, és azóta sem mozdult onnan. Sikter Péter főtanácsos a sajtótájékoztatón felidézte a fonó múltját. Elmondta azt is, 2007-ben kezdtek a fesztivál szervezői nyitni a fiatalok felé.

– A tiszta, autentikus népzene mellett a fiatalok által kedveltebb, népzenével keveredő műfajok is megjelentek. A Csík zenekar már az első ilyen fiatalos eseményen is színpadra lépett és azóta is Miskolcra látogatnak minden évben, hogy megtáncoltassák a vár fiataljait, a Városi betyárok napján – jegyezte meg a főtanácsos. Kiemelte, hogy idén nem lesz kimondott nap, ami a fiatalokra fókuszál, helyette minden nap a várhoz érkeznek olyan zenekarok, amelyek a fiatalabb generáció kedvében járnak majd. Ilyen lesz többek között a Csík zenekar, aki vendégekkel érkezik, a Kerekes Band, a Quimby és a Maszkura és a tücsökraj is. Természetesen az autentikus vonal is tovább él, amelyet a Gyhmes, a Muzsikás együttes és a Kaláka is képvisel, többek között.

A miskolci zenekarok is szerepelnek természetesen a programban, emellett a Skanzen színpad mellett népművészeti bemutatók és vásári hangulat várja majd a Diósgyőr várához érkezőket.
Szabó Attila hegedűs, a Csík zenekar aktív tagja képviselte a népszerű formációt, amely már 6. alkalommal jön a fonóra. A hegedűs elmondta, sok helyen játszanak az országban, de a Borsodi Fonó Nemzetközi Folkfesztivál az a fesztivál, ahol a legtöbbször álltak színpadra.

– Minden évben más műsorral érkezünk. Nagyon szeretünk Miskolcra járni, ebben a régióban kifejezetten kedvelik a zenének. A Csík zenekar nagyszerű bázisa Miskolc. Idén is hozzuk majd a várt dalokat, de emellett a friss albumról is játszunk, és vendégeket is hozunk Lovasi András és Ferenczi György személyében – emelte ki Szabó Attila.
A Borsodi Fonóval elkezdődik tehát a fesztivál szezon Miskolcon. Követi a sorban a Gyermek Borsodi Fonó, a Nemzeti Összetartozás Ünnepe és a Bartók+Puccini Miskolci Nemzetközi Operafesztivál is. Ezekről a rendezvényekről Kákóczki András, a Kulturális Osztály vezetője tartott tájékoztatást. Kiemelte, június első két hete igazi kulturális kavalkád lesz a városban.

– A fonót követően nem áll meg az élet, hiszen a gyerekeknek továbbra is kedvezünk a Gyermek Fonóval, emellett szeretnénk bevonni az általános és középiskolás fiatalokat a Nemzeti Összetartozás Ünnepébe, amelynek idén a Felvidék lesz a vendége – mondta Kákóczki András. Hangsúlyozta, június 4-én a népkerti Országzászlónál veszi kezdetét az ünnep, amelyen a Miskolci Egyetem is részt vesz majd, hiszen a campusban élénken élnek a selmeci hagyományok. Az iskolások számára pedig pályázatokat hirdetnek – általános iskolásoknak rajz-, középiskolásoknak riportpályázatot –, hiszen fontos, hogy megmutassák élményeiket, amelyek a Felvidékhez köti őket vagy családjukat.
Az idei nyár is a fesztiválokról szó tehát Miskolcon. Elsőként a Borsodi Fonó Nemzetközi Folkfesztiválon táncolhatnak a zenekedvelők, de a gyerekek és az operabarátok is találnak maguknak programot júniusban-írja a minap.hu