Miskolc város több pontján emlékeznek majd hivatalosan az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra. A nem hivatalos, egyéb kulturális programok a Miskolci progamokban olvashatók. Március 12. | hétfő 16.30 | „Magyar Vagyok” „Él nemzet e hazán” című rajzpályázat díjátadó ünnepsége. A pályázatot a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Győri kapui Tagiskolája hirdette meg, a díjakat Kriza Ákos polgármester adja át. Művészetek Háza.  

Március 14. | szerda
10.00 | Koszorúzás Görgey Artúr szobránál. Kiss Gábor alpolgármester és Papp Zsolt, a humán főosztály vezetője elhelyezi a város koszorúját. Közreműködnek a Szabó Lőrinc Általános Iskola tanulói. Herman Ottó Múzeum.

11.00 | Ünnepi megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. Ünnepi beszédet mond Seresné Horváth Zsuzsanna önkormányzati képviselő. Közreműködnek a Szent Imre Általános Iskola tanulói. Diósgyőri Országzászló.

Március 15. | péntek
09.00 | A kegyelet virágainak elhelyezése Palóczy László és Szemere Bertalan emlékművénél, valamint Horváth Lajos és Butykai József ’48-as hősök sírjánál. Tárogatón játszik az avasi harangtoronyból Boncsér Gábor. Miskolc város koszorúját Kriza Ákos polgármester helyezi el. Ünnepi műsort adnak a Szemere Bertalan Szakközépiskola és Szakiskola és Kollégium diákjai. Avasi temető.

10.00 | Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Petőfi Sándor szobránál a 10. Számú Petőfi Sándor Általános és Magyar–Angol Két Tanítási nyelvű Iskola tanulóinak részvételével. Ünnepi beszédet mond Kriza Ákos polgármestere. Petőfi tér.

„Talpra magyar, hí a haza!” – a miskolci civil kulturális szervezetek műsora a Petőfi téren és a város több pontján. A megemlékezést követően közösen felkeressük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc miskolci emlékhelyeit. Az ünneplők a koszorúzások közben részesei lehetnek az 1848-as utcai forradalmi hangulatnak.

Koszorúzási helyszínek:
– Petőfi Sándor szobra
– Batthyány Lajos emléktáblája
– Deák Ferenc szobra
– Lévay József szobra
– Szemere Bertalan szobra
– Petőfi Sándor emléktáblája
– gróf Széchenyi István szobra
– Kossuth Lajos szobra

Az Erzsébet téren Kossuth Lajos szobránál Sebestyén László országgyűlési képviselő emlékezik ’48 dicső napjaira. Az emlékhelyeken sorfalat állnak a Berzeviczy Gergely Szakközépiskola és Szakképző Központ, a Diósgyőri Gimnázium, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon, a Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, a 10. Számú Petőfi Sándor Általános és Magyar–Angol Két Tanítási nyelvű Iskola, az Avastetői Széchenyi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola diákjai.

12.00–19.00 | Családi programok a Szent István téren:
12.00–13.00 | A Szinvavölgyi Néptáncegyüttes bemutatója
13.00 | Csöbör Katalin országgyűlési képviselő ünnepi köszöntője
13.15–14.15 | Magyarok fénye 1848! Dévai Nagy Kamilla és társulata előadásában
14.20–14.55 | Számadó zenekar: a nemzeti romantika jegyében magyar nóták, műdalok, népdalok
15.00–16.00 | Szabadság, szerelem – prózában, zenében Fehér Sándor és Tímár Krisztián előadásában
16.00–16.10 | Cigányverbunk a Romano Teatro előadásában
16.20–17.25 | Számadó zenekar: népzenei koncert – verbunkok, táncház
17.40–19.00 | Kerekes Band ünnepi koncert

12.00–17.00 | Huszártábor
» Fügedi Márta Népművészeti Egyesület: XIX. századi vásári hangulat, mesterségek bemutatója, családi, kézműves foglalkozásokkal.

» Kisgyőri huszárok és lovaik: huszárviselet- és fegyverbemutató, a huszártábori élet bemutatása. A „besorozott kishuszárok” felülhetnek a huszárok lovaira, tábori életük részeseivé válhatnak.

» Wysoczki Légió: Lengyel gyalogos csapat tábori életének bemutatása a szabadságharc idejéből. A tábori élet keretében a légió alaki, fegyver- és harcászati bemutatót tart mozsárágyúval, puskával és pisztollyal, óránkénti ágyúlövéssel.

» Tulipántos népi játékpark: kézzel hajtott körhinta kicsiknek, népi fajátékok, interaktív foglalkozások. A népi játékparkban sokféle kézzel készített asztali- és nagy térjátékokkal próbálhatják ki ügyességüket és kreativitásukat kicsik és nagyok. Tódor és felesége, Bözse díszes népviseletben, vidám népi vetélkedőkkel, ügyességi- és erőpróbákkal, századelős játékokkal várják a miskolci családokat.

» Ostorosok bemutatója. A szabadságharcban a Hunyadi-huszárok különleges helyet foglaltak el. Nem hivatalos fegyverük a karikás ostor volt, amellyel képesek voltak a labancot „kiemelni” a lovak nyergéből.

» Játszóház – 1848: ’48-as képkirakó, csákó, tarisznya, kokárda, nemzeti színű virág készítése, foltvarrótechnika kipróbálása, huszárverbuválás

(To)Borozó – vendéglátás!

» Vörösboros marhapörkölt burgonyalángos köntösben csípős vagy tejfölös öntettel, faszénen sült csirkemell filé, faszénen sült pácolt sertés tarja, sült házi kolbász; házi szilvás lepény; sör, bor, házi szörpök

11.00–15.00 | Múzeumi Bokréta. Játékos családi vetélkedő – „szedjük bokrétába” a miskolci múzeumok 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeivel kapcsolatos emlékeit!
A játékra jelentkező családi, baráti közösségek a múzeumi helyszíneket végigjárva játékos feladványok során ismerhetik meg, hogy mit őriznek a múzeumok a forradalom és szabadságharc miskolci vonatkozásairól. A helyszíneket tetszőleges sorrendben lehet felkeresni.
A feladatokat teljesítő családok az alkalomra készített díszes, névvel és pecsétekkel ellátott emléklapot és múzeumi kiadványokat kapnak ajándékba.

Helyszínek, programok
Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Széchenyi utca)
Vászonra festett emlékezet – felfedezőjáték Máger Ágnes festményeivel
Színháztörténeti és Színészmúzeum (Déryné utca)
Petőfi színháza – játék Petőfi Sándor verseivel
Herman Ottó Múzeum Képtára (Görgey utca)
Műtárgyakban őrzött forradalom – a szabadságharc fegyvereinek, viseletének, dokumentumainak és a kor művészi ábrázolásának játékos felfedezése
Kohászati Múzeum (Miskolc-Felsőhámor)
„Fölkötöm a kardom, fölveszem fegyverem…” – a diósgyőri vasgyár szerepe az 1848-49-es szabadságharcban

A nap folyamán a múzeumok kiállításai is ingyen megtekinthetőek!