Februárban kemény hidegeket voltunk kénytelenek elviselni, amelynek márciusban még lesz egy következménye. Az idei tél leghidegebb hónapja a február volt. Emiatt a távfűtéses lakásokban élőknek kicsit magasabb távhőszámlát kell fizetni, hasonlóan, az egyedi gázfűtéses lakásokban élők gázszámláihoz.

 

Márciusban egy átlagos 51 négyzetméteres lakásban élő, távhőszolgáltatásban részesülő fogyasztó körülbelül 4.000 forinttal magasabb távhőszámlát kap kézhez, mint január hónapban, amennyiben ugyanannyi melegvizet használt fel. Miskolcon ez közel 32 ezer lakást érint.

A 2011-2012. téli időszak január végéig enyhébb volt, a havi átlagos középhőmérséklet fagypont körül alakult. Februárban azonban még rekord hidegeket is mértek, az egész hónap jóval hűvösebb volt, mint a megelőzök, mínusz 4 fok volt a havi átlagos középhőmérséklet – tájékoztatott Nyíri László, a MIHŐ Kft. ügyvezetője.

Vagyis egy 2 szobás (51 négyzetméteres) lakás esetében 34 ezer forint körüli összegre lehet számítani, ami természetesen csak egyszeri, tehát csakis márciusra szól.

A vízóra leolvasások a korábbi ütemezés szerint –, a fűtési hőmennyiségmérők leolvasása pedig február utolsó napján megtörténtek, ami alapján a március hónapban kiküldésre kerülő számlákban jelentkezik a rekord hideg miatti költségnövekedés.

A MIHŐ Kft. a hatályos önkormányzati rendelet szerint készíti el a számlákat, ami azt jelenti, hogy az alapdíjat a tárgyhót követő hónapban fizetik meg a fogyasztók. A fűtési hődíjnál a nem korszerűsített, költségosztóval nem rendelkező lakások esetén előleget fizetnek a fogyasztók, amely a lakás légköbméteréhez van rendelve, majd a tárgyhó végén a hőközpontban leolvassák a ténylegesen elfogyasztott hőmennyiséget-írja a minap.hu