Kik lesznek majd a Fidesz jelöltjei?

A jelöltek kiválasztásához Lázár  János frakcióvezető és Kubatov Gábor is készített elemzéseket a párt elnöksége számára. Lázár a párt jelenlegi parlamenti képviselőinek igényeit, kívánságait mérte fel. A frakcióvezető ehhez még nyáron egyesével el is beszélgetett a képviselőcsoport tagjaival arról, hogy a következő parlamenti ciklusban mit szeretnének csinálni. A négyszemközti beszélgetéseken nem derült ki, hogy a képviselők kívánságára a pártvezetés igent vagy nemet mond, mindössze az igényeket mérték fel. A kormánypárti politikusok még múlt héten is azt mondták, szerintük 20-30-ra tehető azoknak a képviselőknek a száma, akiknek a sorsa még nem dőlt el a Lázárral folytatott beszélgetések alapján.

 Kubatov pedig azt mérte fel, hogy a jelenlegi választókerületi elnökök mennyire vannak beágyazódva a körzetükbe. A Fidesz egyik ismertebb politikusa szerint ez azt jelenti, hogy egy-egy egyéni képviselő mennyi aktivistával rendelkezik, a Fideszhez közel álló civil szervezetek közül menyivel van kapcsolatban. Az új választási törvény miatt ugyan az egyéni választási körzetek határai megváltoztak (az új körzetek általában két-három régebbi kerület összevonásával jöttek létre), ehhez azonban a Fidesz várhatóan könnyen tud majd alkalmazkodni, a választási térképek összeállításában ugyanis Kubatov is részt vett.

Azok a fideszesek, akikkel már nem képviselőként számol a következő ciklusban a párt vezetése, várhatóan kormányzati, önkormányzati feladatokat kaphatnak. Ezekkel az ajánlatokkal várhatóan nem mindenki lesz elégedett, ezt azonban az illető a nyilvánosság előtt nem fogja szóvá tenni. A párt egyik ismertebb politikusa szerint ennek oka, hogy a Fideszben nem illik visszautasítani a felkéréseket. A politikus szerint a pártban az a mondás járja, hogy „ha egyszer visszautasítasz egy feladatot, akkor legközelebb már nem ajánlanak fel semmit”. Szerinte nagyjából 20-25 olyan politikus van jelenleg a Fideszben, akik válogathatnak a feladatok közül, a többiek azonban ezt nem tehetik meg-írja az index.hu