Több, mint tízezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma az idén januárban a tavaly decemberihez képest Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az év első hónapjában csaknem 76 és fél ezer állástalant tartottak nyilván a munkaügyi kirendeltségek – derül ki a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának adataiból.
A tájékoztató szerint a megye 15 munkaügyi kirendeltsége január végén 76.365 regisztrált álláskeresőt tartott nyilván, 2011 decemberében 10.232-vel volt kevesebb ez a szám, a növekedés aránya meghaladta a 15 százalékot.
Tavaly januárhoz képest ugyanakkor csaknem négyezerrel csökkent a munkanélküliek száma a megyében, ahol a nyilvántartott állástalanok létszáma alapján számított munkanélküliségi ráta 26,3 százalék volt januárban, amely több mint 10 százalékkal haladta meg az országos 14,6 százalékot.
A munkaügyi központ közlése szerint a 2011-es közfoglalkoztatási programokból a munkaügyi nyilvántartásba visszalépők száma jelentősen nőtt, ezért emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma.
A megyében több olyan térség van, ahol a munkanélküliek aránya meghaladja a 30 százalékot, sőt Mezőcsát, Edelény és Szikszó térségében 40, Encs és Gönc körzetében pedig 50 százaléknál is magasabb.
A pályakezdőként regisztrált munkanélküliek száma az elmúlt év decemberéhez képest januárban valamelyest csökkent, de még így is csaknem 1.200 olyan fiatalt vettek nyilvántartásba, akik eddig még nem tudtak elhelyezkedni, számuk így meghaladta a 8 ezret.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az év első hónapjában csaknem 9 ezer betöltetlen álláshelyre közvetítettek ki munkanélkülieket, a felkínált állások többsége valamilyen támogatási formához kötött volt.