Új koncepcióval, új szellemiségben  tartanak ünnepi műsort március 15-én az 1848-as forradalom és szabadságharc miskolci emlékhelyeinél. A megemlékező tömeget is az események részesévé teszik majd a verset mondó, éneklő színjátszósok, interaktívvá, már-már utcaszínház jellegűvé varázsolva az ünneplést.

 

– A tavalyi október 23-ai megemlékezés színpadra állítása és sikere győzött meg arról, hogy jól gondoltuk: nemzeti megemlékezéseinken ünnepelni kell. Március 15-én ezért a forradalmi fiatalság lendületét és elszántságát kell feleleveníteni, és nem az október 6-ai események gyászát például – mondta Zalányi Gyula, az ünnepi megemlékezés művészeti vezetője.

Hozzátette, plusz indíttatást kaptak a polgármesteri hivatal Kulturális, Idegenforgalmi és Városmarketing Osztályától, ahol szintén az az igény fogalmazódott meg a megemlékezés kapcsán, hogy ne zárt teremben, versmondással és énekléssel ünnepelje a város március 15-ét, hanem valamiféle családi napként együtt mozduljon a megemlékezők tábora.

– Interaktív, utcaszínház jellegű megemlékezést álmodtunk meg, melynek hangulata magával ragadja mind a szereplőket, mind a tömeget. Igyekeztünk megtalálni a különböző koszorúzási helyszínekhez kapcsolódó verseket, dalokat és előadásokat – mondta a művészeti vezető.
Az ünnepi megemlékezés március 15-én, csütörtökön 10 órakor a Petőfi Sándor szobornál, a Petőfi téren kezdődik. A zászlófelvonást és a koszorúzást követően innen – mint Zalányi Gyula fogalmazott – a versmondó és éneklő színjátszósok a tömeget mintegy magukkal ragadva, magukkal csalogatva a Batthyány Lajos emléktáblához vonulnak. A helyszínek közötti sétán szintén versmondással, énekléssel hozzák közelebb az emberekhez a forradalmi eseményeket a fiatal színjátszók-írja a minap.hu